Lorica (rimska vojska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rimski vojnik nosi oklop lorica segmentata, rekonstrukcija.

Lorica je imenica iz latinskog jezika koja označava vrstu oklopa kojim se pokrivao i štitio trup (prsa, trbuh, bokovi, leđa i ramena) rimskih vojnika. Lorica se pravila od različitih materijala i oblika. Prvobitno su pravljeni lagani oklopi od kože životinja koji nisu mogli pružiti dobru zaštitu od napada metalnim oružjem. U vrijeme drevnog Rima, pripadnici rimske vojske su prvobitno morali sami obezbjeđivati vojničku opremu pa je tada ona izgledala prilično šaroliko. Nakon vojnih reformi svi legionari su dobili jedinstvenu opremu.

Slijedi opis nekoliko vrsta oklopa korištenih u rimskim legijama:

  • Lorica hamata je imala izgled majice ili košulje izrađene od metalnih prstenova promjera oko 5-7mm koji su bili povezani u gustu mrežu. Ovakav oklop je mogao sadržavati i do trideset hiljada prstenova i biti težak oko desetak kilograma.
  • Lorica musculata je vrsta oklopa koja je korištena u vrijeme Rimske Republike i Rimske Imperije. Sastoji se od dva dijela koji pokrivaju torzo a dekorisana je tako da oslikava mišićavo tijelo ratnika. Nosili su je visoki oficiri.
  • Lorica plumata je oklop koji je bio namijenjen isključivo najvišim vojnim oficirima (tribuni, legati i generali) zbog visokih troškova prozvodnje i održavanja. Pravi naziv koji su rimljani koristili za ovu vrstu oklopa nije poznat; naziv plumata (perjasta) dali su savremeni učenjaci i odnosi se na izgled ovog oklopa koji podsjeća na perje ptica. Osnova za ovaj oklop bila je lorica hamata na čije su se metalne prstenove vješale pločice koje oblikom podsjećaju na pera. Možda je upotrebna vrijednost ovog oklopa na bojnom polju bila upitna ali sigurno da je izgledala impresivno; ulijevala je strahopoštovanje neprijatelju a davala samopouzdanje vlastitim trupama.
  • Lorica squamata je oklop sličan prethodnom, a nosili su ga pretežno centurioni. Sastojao se od metalnih (željezo ili bronza) pločica koje su izgledom podsjećale na krljušt.
  • Lorica segmentata je vrsta oklopa u kojoj se rimski vojnik najčešće predstavlja. Ovaj oklop se sastoji od više čeličnih segmenata koji su međusobno s unutrašnje strane povezani komadima kože. Iako lakša nego lorica hamata, bila je nešto manje udobna a pružala je prilično dobru zaštitu.

Primjeri[uredi | uredi izvor]