Tehnološki determinizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tehnološki determinizam, s aspekta političke ekonomije, označava utjecaj tehnologije na privredna kretanja i privredne odnose. Tehnologija dovodi do promjena u razvoju ljudskog društva. Prema tome kategorija tehnološki determinizam je privredna kategorija kojom se želi reći da tehnološka osnova društva održava stepen njegovog ukupnog razvitka. Kroz svoj razvoj čovjek je pronalazio i usavršavao razna pomagala koja će mu služiti da lakše dođe do određenih dobara, a to su:

Čovjekova spoznaja, koja se kroz vrijeme razvijala, pomagala koja je koristio, te bogatstva koja su mu na raspolaganju, čine proizvodnu moć jednog društva. Razvijena pomagala omogućavaju veći obujam proizvodnje dobara i usluga, što je uslov za naprednije odnose u društvu. I to je šema, makar pojednostavljena, koja nam odgovara na pitanje pokretača promjena u razvitku ljudskog društva. Taj pokretač je tehnološka osnovica proizvodnje. Zato i govorimo o tehnološkom determinizmu. prema tome, u političkoj ekonomiji privrednom kategorijom tehnološkog determinizma želi se reći da tehnološka osnova društva održava stepen njegovog ukupnog razvitka.


Nedovršeni članak Tehnološki determinizam koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.