Gartnerov ciklus prevelikih očekivanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hype ciklus

Gartnerov hype ciklus je grafički prikaz koju je razvila, koristila i brendirala američka istraživačka, savjetodavna i informatička kompanija Gartner kako bi predstavila zrelost, usvajanje i društvenu primjenu specifičnih tehnologija. Hype ciklus tvrdi da pruža grafički i konceptualni prikaz zrelosti novih tehnologija kroz pet faza.[1]

Model je kritikovan po raznim osnovama, uključujući nenaučnu tačnost i upotrebu subjektivne terminologije.

Pet faza[uredi | uredi izvor]

Opći hype ciklus za tehnologiju

Svaki hype ciklus prolazi kroz pet ključnih faza životnog ciklusa tehnologije.

br. Faza Opis
1 Tehnološki okidač Potencijalni tehnološki proboj pokreće stvari. Rane priče o dokazima koncepta i medijski interes izazivaju značajan publicitet. Često ne postoje upotrebljivi proizvodi i komercijalna održivost je nedokazana.
2 Vrhunac napuhanih očekivanja Rani publicitet proizvodi brojne uspješne priče—često praćene brojnim neuspjesima. Neke kompanije preduzimaju mjere; većina ne.
3 Korito razočarenja Interes opada kako eksperimenti i implementacije ne daju rezultate. Proizvođači tehnologije se trgnu ili propadnu. Ulaganje se nastavlja samo ako preživjeli dobavljači poboljšaju svoje proizvode na zadovoljstvo ranih korisnika.
4 Nagib prosvjetljenja Više primjera o tome kako tehnologija može koristiti poduzeću počinje da se kristalizira i postaje sve više shvaćeno. Proizvodi druge i treće generacije pojavljuju se od dobavljača tehnologije. Više poduzeća finansira pilot projekte; konzervativne kompanije ostaju oprezne.
5 Plato produktivnosti Mainstream usvajanje počinje da raste. Kriteriji za procjenu održivosti provajdera su jasnije definisani. Široka tržišna primjenjivost i relevantnost tehnologije očito se isplate. Ako tehnologija ima više od tržišne niše, ona će nastaviti da raste.[2]

Termin "hype ciklus" i svaka od povezanih faza sada se koriste u marketingu novih tehnologija.

Hype u novim medijima[uredi | uredi izvor]

Hype (u širem medijskom smislu izraza "hype" [3] ) igra veliku ulogu u usvajanju novih medija. Analize interneta 1990-ih su pokazale velike količine hypea,[4][5] i to je dovelo do razočarenja.[3] Dugoročna historijska perspektiva takvih ciklusa može se naći u istraživanju ekonomistice Carlote Perez .[6] Desmond Roger Laurence, iz područja kliničke farmakologije, opisao je sličan proces u razvoju lijekova sedamdesetih godina.

Kritike[uredi | uredi izvor]

Bilo je brojnih kritika[7][8][9][10] hype ciklusa, među kojima su istaknute da to nije ciklus, da ishod ne zavisi o prirodi same tehnologije, da nije naučne prirode i da ne odražava promjene tokom vremena u brzini kojom se tehnologija razvija. Drugi je da je ograničen u svojoj primjeni, jer daje prioritet ekonomskim razmatranjima u procesima donošenja odluka. Čini se da se pretpostavlja da je poslovni učinak vezan za ciklus hype-a, dok to zapravo može imati više veze s načinom na koji kompanija osmišljava svoju strategiju brendiranja. Srodna kritika je da "ciklus" nema stvarne koristi za razvoj ili marketing novih tehnologija i samo komentariše postojeće trendove. Specifični nedostaci u poređenju sa, na primjer, nivoom tehnološke spremnosti su:

  • Ciklus nije naučne prirode i ne postoje podaci ili analize koje bi opravdale ciklus.
  • Sa (subjektivnim) pojmovima razočarenje, prosvjetljenje i očekivanja ne može se objektivno ili jasno opisati gdje se tehnologija sada zapravo nalazi.
  • Termini su pogrešni u smislu da se dobije pogrešna ideja za šta mogu koristiti tehnologiju. Korisnik ne želi biti razočaran, pa treba li se držati podalje od tehnologije u Korito razočarenja?
  • Ne nudi se nikakva akciona perspektiva da se tehnologija premjesti u sljedeću fazu.
  • Čini se da je ovo vrlo pojednostavljen impulsni odziv elastičnog sistema koji se može predstaviti diferencijalnom jednačinom. Možda bi više bilo rečeno formulacijom sistemskog modela sa rješenjima koja su u skladu sa ponašanjem koje se može posmatrati.

Analiza Gartnerovog Hype Cycles od 2000. godine[10] pokazuje da malo tehnologija zapravo prolazi kroz prepoznatljiv hype ciklus i da u praksi većina važnih tehnologija usvojenih od 2000. godine nije identifikovana rano u svojim ciklusima usvajanja.

Vidi također[uredi | uredi izvor]

  • AI zima, odnosi se na periode razočaranja u umjetnu inteligenciju.
  • Životni ciklus proizvoda
  • Kondratijev talas
  • Roy Amara

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Linden, Alexander; Fenn, Jackie (30. 5. 2003). "Understanding Gartner's hype cycles". Gartner (jezik: engleski). Arhivirano s originala 28. 6. 2023. Pristupljeno 27. 6. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ Chaffey, Dave (2016). Digital marketing. Ellis-Chadwick, Fiona (Sixth izd.). Harlow: Pearson. str. 140–141. ISBN 9781292077611. OCLC 942844494.
  3. ^ a b Flew, Terry (2008). New Media: An Introduction (3rd izd.). South Melbourne: OUP Australia and New Zealand. ISBN 978-0-19-555149-5.
  4. ^ Negroponte, Nicolas (3. 1. 1996). Being Digital (1st izd.). Vintage. ISBN 978-0-679-76290-4.
  5. ^ Dyson, Esther (1997). Release 2.0: A Design For Living In The Digital Age (1st izd.). New York: Broadway Books.
  6. ^ Henton, Doug; Held, Kim (2013). "The dynamics of Silicon Valley: Creative destruction and the evolution of the innovation habitat". Social Science Information (jezik: engleski). 52 (4): 539–557. doi:10.1177/0539018413497542. ISSN 0539-0184.
  7. ^ Steinert, Martin. "Scrutinizing Gartner's hype cycle approach". ResearchGate. IEEE Xplore. Pristupljeno 29. 9. 2021.
  8. ^ First published in the 2005 blog:

    Veryard, Richard (16. 9. 2005). "Technology Hype Curve". Pristupljeno 10. 3. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  9. ^ Aranda, Jorge (22. 10. 2006). "Cheap shots at the Gartner Hype Curve". Pristupljeno 10. 3. 2016.
  10. ^ a b "8 Lessons from 20 Years of Hype Cycles". LinkedIn Pulse. 7. 12. 2016. Pristupljeno 4. 1. 2017.

Dalje čitanje[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]