Marketing

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Američko udruženje za marketing prihvatilo je kao zvaničnu definiciju, da je marketing proces planiranja i sprovođenja koncepcija cijena, promocije i distribucije ideja, roba i usluga, da bi se kreirala razmjena koja zadovoljava potrebe pojedinca i organizacija. Marketing laički najčešće povezujemo za reklame, iako je on daleko složeniji i kompleksniji. Može se reći da su reklame samo vrh ledenog brijega marketinških aktivnosti. U pitanju je kovanica anglosaksonskog porijekla. Etimološko značenje riječi marketing je "stavljanje na tržište".

Marketing znači tržišnost, odnosno istraživanje i ispitivanje tržišta.

4P[uredi | uredi izvor]

Opće prihvaćeni koncept marketing miksa, obuhvata kombinaciju instrumenata marketinga:

Inače u literaturi poznatiji kao 4P - Product, Price, Promotion, Place, marketing miks pokušava da nađe onaj međusobni odnos instrumenata, koji će uticati na kupca da prihvati baš njihov proizvod. Naravno, u centralnom dijelu marketinga nalazi se potrošač, on je meta marketing miksa, za njegovo povjerenje i lojalnost, bore se mnogobrojni konkurenti na tržištu.

AIDA[uredi | uredi izvor]

Marketing se može predstaviti kroz proces od četiri koraka, koji počinje analizom i definisanjem "univerzuma" potencijalnih korisnika ili kupaca. Poslije prve faze marketinškog procesa slijedi proces skretanja pažnje (en: Attention, Awareness) korisnika koji su spremni na kupovinu, iz "univerzuma" ciljane populacije. U trećoj fazi sistemski se utiče na potencijalne korisnike da se zainteresuju (en: Interest) i prihvate (želja - en: Desire) postojeće koncepte ili ponude, koje su kreirane na osnovu marketinških aktivnosti organizacije. Konačno, uspijeh prethodne tri faze trebalo bi da dovede do prelaska potencijalnih kupaca u "prave" kupce (en: actual buyers) putem aktivnosti koje se sprovode da bi potencijalni korisnici obavili željenu akciju (en: desired action) - kupovina, poziv, skidanje dokumenata (en: download), pretplata, članstvo, prodaja itd.

Predstavljeni proces od četiri koraka (PIŽA - pažnja, interesovanje, želja, akcija; en: AIDA - Attention, Interest, Desire, Action), koji se obično odnosi na početak marketinškog procesa za neki proizvod, uslugu ili organizaciju. Većina aktuelnih marketinških procesa u organizacijama odnosi se na zadatak zadržavanja stalnih klijenata kroz aktivnosti kreiranja odnosa s klijentima, poboljšanje korisničkog servisa, bolje predstavljanje prednosti proizvoda i usluga itd.