Plug

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Obrađivanje zemlje plugom

Plug je vrsta oruđa kojim se ore zemljište. Glavni dijelovi pluga su ralo, koje služi za vodoravno rezanje brazda; nož za okomito rezanje brazda; i daska za prevrtanje zdrobljene brazde.

Historija[uredi | uredi izvor]

Plug se razvio iz ručnog rala i motike još u neolitu na području Mesopotamije. U 2. milenijumu se upotrebljavao u sjevernoj Italiji i južnoj Švedskoj, a u 1. milenijumu na čitavom području Sredozemlja, u istočnoj Evropi i Kini.

Amerika, južna Afrika, Australija i Okeanija nisu poznavale plug sve do evropske kolonizacije ovih oblasti. Prvi plugovi su bili izrađeni od drveta, a za vuču je služila stoka (volovi, bivoli, deve, jakovi, konji itd). Iako su već antički narodi okivali plugove, tek je 18. vijek donio značajan napredak u njihovoj konstrukciji. Pojedini dijelovi se zamjenjuju komadima od kovanog željeza. U 19. vijeku preovladavaju čelični plugovi fabričke proizvodnje, kod kojih se za vuču upotrebljavaju mašine. Danas se izrađuju jednobrazdni, dvobrazdni i višebrazdni plugovi koji se uglavnom koriste za traktorsku vuču. Osim ralastog pluga, upotrebljavaju se i tanjirasti kod kojih ulogu rala i noža obavljaju tanjirače sa oštrom ivicom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]