Stari Egipat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Velika Sfinga u Gizi i piramide Gize su među najprepoznatljivijim simbolima civilizacije starog Egipta.

Pod imenom stari Egipat se podrazumijeva kultura i civilizacija nastala na prostoru današnjeg Egipta u vrijeme faraona.

Historija[uredi | uredi izvor]

Historija starog Egipta u onom dijelu iz kojeg su nam danas dostupni materijalni izvori obuhvata vrijeme od starog vijeka i pojave prvih civilizacija do zauzimanja ovog prostora od strane starog Rima. Ovo razdoblje se u historiji dijeli u nekoliko epoha.

Staroegipatska kultura je nastala u najranijim vremenima a tzv. egipatska visoka kultura je nastala u periodu ranih dinastija kada je u gornjem dijelu Egipta nastalo prvo carstvo. Kroz širenje prema sjeveru i delti Nila uz pomoć vojne sile, carstvo iz gornjeg Egipta je uspjelo osvojiti i donji Egipat te je s vremenom došlo do ujedinjenja obaju carstava.


Većina Egipćana u staro doba se bavila poljoprivredom i stočarstvom i posjedovala je manja ili veća polja koja su se nalazila u blizini rijeke Nil. Zahvaljujući pogodnoj klimi i godišnjem izlivanju vode iz rijeke, zemlja je bila pogodna za uzgoj pšenice, voća i povrća. Osnovne životinje koje su uzgajali stanovnici starog Egipta su bile koze, ovce i krave.


Religija[uredi | uredi izvor]

U starom Egiptu je svaki bog imao svoj vlastiti hram u kojem su se nalazili kipovi ovih bogova. Pošto je faraon ispočetka smatran visokim duhovnim bićem a kasnije kao posrednik između svijeta ljudi i duhovnog svijeta i on je imao svoj kip koji se koristio u određenim vjerskim ceremonijama za dobrobit zemlje.


Egipćani su se bavili astronomijom i pomoću položaja zvijezda su pokušavali odrediti vrijeme poplava. Kao referenca za poplave Nila im je služila zvijezda sothis (sirius).

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

U rano doba nastaju građevine od cigle a nakon toga cigle polako zamjenjuje kamen. Najimpresivnije građevine iz staroegipatskog vremena su piramide. Najpoznatije su Keopsova piramida, Mikerinosova piramida i Kefrenova piramida. Piramide su simbolizirale povezanost između vječnog (vrh) i zemaljskog (osnova).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]