Aton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sunce - Aton, Ehnatonovo božanstvo
Aton
druga imena Aten, Atonu, Itn, Adon
roditelj(i) sam se stvorio
opis bog Sunca

Aton je Sunčev disk u drevnoj egipatskoj mitologiji, a isprva je bio aspekt boga Ra. On je postao glavno – i jedino – božanstvo u monoteističkoj religiji atonizmu. Puni naslov ovog boga je "Ra-Horus koji se uzdiže nad horizontom, u njezinom/njegovom imenu svjetla koje se vidi u Sunčevu disku". Aton je samo Sunce, nebesko tijelo poštovano kao božanstvo i središte svemira. Aton je poštovan u vrijeme faraona Ehnatona. Po Atonu je nazvan asteroid 2062 Aton te grupa asteroida. Aton je imao hram u Karnaku.

Opis Atona i njegov značaj[uredi | uredi izvor]

Ehnaton i Nefertiti sa tri kćeri, pod Atonom, Berlin

Aton se prvi put spominje u 12. dinastiji, u priči o Sinuhu. U toj je priči kralj opisan kao bog koji se uzdiže u nebesa i sjedinjuje se sa Suncem. Ra-Horus, obično zvan Ra-Harakhte (Ra koji je Horus dva horizonta), je spoj Ra i Horusa. Prije nego što je Aton poštovan, a i poslije, Ra i njegove kćeri Hathor, Sekhmet i Tefnut, te neka druga božanstva, nose Sunčev disk, doduše crvene boje, dok je Aton žut. U Novom kraljevstvu glavni bog postaje Amon. Atonov se prikaz izrađivao od zlata. Aton je predstavljen kao Sunčev disk sa rukama, koji vlada cijelim svemirom. On predstavlja samo Sunce, koje se kreće po nebu. Prije atonizma, Egipćani su vjerovali da je Sunce predstavljeno sa tri različita boga – Khepri, Ra i Atum. Poslije je ostala vjera u Ra, čije je tijelo nevidljivo, a njegov Sunčev disk je Sunce, ili je to njegovo oko. Ponekad su se Sunce i Mjesec smatrali Horusovim očima. Ali Ehnaton je odvojio Atona od ovog svijeta, smatrajući da je Aton jedino božanstvo, te da ostali bogovi ničemu ne koriste. Ehnaton se nije osvrtao na Mjesec i zvijezde, obožavao je samo Sunce. Aton se razlikuje od ostalih egipatskih bogova, jer dok su drugi bogovi personifikacije prirode ili utjelovljenje životinja, Aton je nebesko tijelo. U atonizmu je Ra ipak poštovan, kao Atonov aspekt. Aton se obično smatra diskom, ali postoji mišljenje da on predstavlja neko svevideće oko (Horus je smatran svevidećim jer je njegovo oko smatrano Suncem, koje je na nebu pa na sve gleda).

Atonov kult[uredi | uredi izvor]

U 18. dinastiji je faraon Ehnaton, zajedno sa svojom ženom, lijepom Nefertiti, proglasio Atonov kult, te uništio ostala božanstva. On i Nefertiti su iskoristili Raove blizance, Šua i Tefnut, u političke ciljeve. Ako je Ra postao Aton, onda je Ehnatona bilo logično da sebe i svoju ženu proglasi Raovom djecom. Ehnaton je dao zatvoriti Amonove hramove te je dao izgraditi novi glavni grad, Ahetaton (Amarna). Ljudima je Ehnaton dijelio zlato i nakit, pa je ubrzo prihvaćen atonizam. Ali, neki su vjernici i dalje poštovali druge bogove, što pokazuje vaza sa likom boga smijeha Besa, pronađena u Amarni. Neki bogovi su za Egipćane bili sama priroda, pa su i dalje poštovani (Geb i Nut). Nakon Ehnatonove smrti poštovanje Atona je nestalo. Ehnatonov sin Tutankhamon je prikazan na svom prijestolju sa svojom polusestrom, a iznad njih je Aton, koji ih blagoslivlja.

Aton u staroegipatskoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Tutankhamon i Ankhesenamon pod Atonom, Tutankhamonovo zlatno prijestolje

Sam faraon Ehnaton se prije zvao Amenofis IV. (Amenhotep IV.), ali je u Atonovu čast promijenio svoje ime. Ime Nefertiti nema veze sa Atonom. Imena povezana sa Atonom:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]