Anubis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
M17N35
Q3
G43
Anubis, kao šakal, dok čuva grob

Anubis je egipatski bog sa glavom šakala. Bog je mumificiranja. U umjetnosti je često prikazan uz mumije, a svećenici su nosili masku šakala tokom procesija. Hermanubis je spoj Anubisa i grčkog boga Hermesa, kojeg su Grci povezali sa Anubisom. Sjedište kulta boga Anubisa su staroegipatski gradovi Cynopolis i Lycopolis.

Bog podzemlja[uredi | uredi izvor]

Postoje 2 mita o Anubisovu podrijetlu. Prvi kaže da mu je otac Ra, bog Sunca. Drugi kaže da je Anubis dijete Ozirisa i Neftis, njihov vanbračni sin kojeg je Neftis odbacila, a primila ga je Izida. Kad je odrastao, Anubis je vladao podzemljem. Set je ubio Ozirisa, Anubisovog oca te mu rasjekao tijelo. Izida i Neftis su našle tijelo i spojile ga te ga dale Anubisu. On je izumio balzamiranje i napravio Ozirisovu mumiju; bila je to prva mumija. Anubisov je polubrat Horus, sin Neftis i Ozirisa. Anubisova je žena Anput, a kćer im je Kebehet. Anubis je i pratitelj duša u podzemlje. On mjeri srca ljudi, a pomaže mu Thoth.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]