Idi na sadržaj

Set (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Set
druga imena Seth, Suty, Sutekh i Seteh
roditelj(i) Geb i Nut
brak Neftida (sestra)
djeca Tot
opis bog pustinja i zla

Set je u egipatskoj mitologiji zao bog, vladar pustinja, oluja, tame, haosa, povezan sa svim neobičnim i strašnim događajima. U grčkoj mitologiji je povezan sa Tifonom.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Setov hijeroglif

Prijevod Setovog imena nije poznat, ali je povezano sa pustinjom. Izgovaralo se *Sūtaḫ. Druga su mu imena Seth, Suty, Sutekh i Seteh. Ime Set se nalazi u imenu faraona Set-Peribsena koji se dao prikazati u liku Seta. Hijeroglif za ime Set je rabljen u riječima "oluja", "bolest" i "zbunjenost", što ga povezuje sa tim stvarima, te se u njemu nalazi glava neobične životinje.

Opis[uredi | uredi izvor]

Set je sin Geba, Zemlje i Nut (neba), vladar pustinja. Njegove su sestre Izida i Neftida, a brat mu je Oziris. Set je oženjen Neftidom. Ima crvenu kosu i bijelu kožu, pa su crvenokosi ljudi i životinje crvene dlake bili njemu posvećeni. Smatran je odgovornim za potrese, pomrčine Sunca i Mjeseca, oluje. Najneobičnija je njegova glava, koja predstavlja vuka, afričkog mravojeda, pustinjske lisice, magarca ili neku nepoznatu životinju. Sličan mu je njegov nećak Anubis, koji ima glavu šakala. U mitologiji je Set predstavljen kao čudan zao bog, te su mu pripisane sve negativne osobine. Set je i Horusov neprijatelj, ali su ponekad oni prikazani zajedno, ili čak kao Set-Horus – čovjek sa Horusovom i Setovom glavom. Zaštitnik je Gornjeg Egipta. Sa Setom je isprva bilo povezano žezlo was ("moć"), koje poslije nose svi bogovi i faraoni. Unatoč svom negativnom opisivanju, on je zaštitnik faraona: "Ja stavljam krunu na tvoju glavu, kao i disk na glavu Amona-Raa, te ću ti ja dati sav život, snagu i zdravlje." Seti I. i njegov sin Ramses II. su imali crvenu kosu, te su se poistovjetili sa ovim bogom. Natpis iz Kedeša govori o Ramsesu II.: "Njegovo Veličanstvo je bilo poput Seta, velikog u snazi, te poput Sekhmet u trenutku svog gnjeva." Set je smatran neplodnim, poput pustinje, sa homoseksualnim sklonostima, što je još jedna njegova abnormalnost. Setovo je dijete Tot, koji je rođen iz njegove glave. Setu je posvećena planeta Merkur.

Set i druga božanstva[uredi | uredi izvor]

Set i Oziris[uredi | uredi izvor]

Sobek (bog-krokodil), Neftida (Setova žena), Set i Ma'at ("red")

Kad su Oziris, Izida, Neftida i Set odrasli, njihov otac Geb je Ozirisu prepustio vlast nad svijetom. Set je dobio pustinje te je bio ljubomoran na brata. Oziris i Izida su bili omiljeni u Egiptu, zbog svoje mudrosti. Neftida i Set nisu imali djece, pa je nezadovoljena Neftida spavala sa pijanim Ozirisom prerušena u svoju sestru. Svoje dijete, Anubisa, je ostavila u pustinji kad je vidjela kako izgleda. Set je za to saznao i počeo je planirati ubistvo. Prema egipatskim zapisima, pretvorio se u krokodila i napao svog brata na obali Nila. Plutarh donosi drukčiju priču. Set je sa svojim ljudskim prijateljima napravio lijep kovčeg i dao ga je Ozirisu, koji je ušao u njega, te je kovčeg bačen u Nil. Oziris se utopio, ali je Izida otišla tražiti muževo tijela. Krenula je zajedno sa Anubisom, kojeg je pronašla u pustinji, te je zatražila od Neftide da napusti Seta i pomogne joj. U Biblosu su pronašli tijelo, ali je Set potajno uzeo tijelo i rasjeko ga na komade, a spolne organe je bacio u Nil, gdje ih je pojela riba. Izida i Neftida su se pretvorile u sokolove i pronašle sve dijelove. Anubis je načinio mumiju svog oca i Oziris je uskrsnuo.

Set i Horus[uredi | uredi izvor]

Oziris i Izida su dobili sina Horusa, sa glavom sokola. Božice Wosret i Heqet su ga čuvale u močvari. Set, koji je postao vladar Zemlje, saznao je za Horusa te se pretvorio u škorpiju i ugrizao ga. Ali Izida je u pomoć pozvala Tota, i on je izliječio malog Horusa. Kad je Horus odrastao, zajedno sa svojom majkom i Totom, svojim bratićem (jer je Tot Setov sin), zatražio je od Raa egipatsko prijestolje. Set je predložio natjecanje u mjenjanju oblika. Obojica su se pretvorila u vodenkonje i Set je pokušao ubiti Horusa, ali ga je spriječila Izida, koja je ranila Seta. Set je potom Horusu izbio jedno ili oba oka, koji predstavljaju Sunce i Mjesec (zato se smatralo da su pomrčine znak Horusovog sljepila jer Horusove oči predstavljaju nebeska tijela). Horusu je božica Hator, koja se poslije udala za njega, vratila vid čarobnim napitkom, te je on kastrirao Seta, a Geb je odlučio povući svoga sina Seta sa prijestolja i prepustiti ga svom unuku Horusu.

Set i Apop[uredi | uredi izvor]

Tawaret, druga Setova žena

Iako je Set zao, ima i dobru stranu, kao i mnoga druga božanstva. Zmija Apop je zla kobra koja pokušava svake noći ubiti Raa. Nakon što je Horus postao kralj, Set je bio besposlen, pa ga je Ra zamolio za pomoć protiv Apopa. Set se ukrcao na Raovu solarnu barku i krenuli su u podzemlje, gdje su susreli Apopa. On se narugao Setu i posjetio ga na kastriranje, što je Seta razjarilo, pa je ubio zmiju. Tako Ra uzme Seta u svoju posadu, u kojoj je i Setov otac Geb. Ali Apop je ponovno oživio, te se Set i Apop svake noći bore, a jutarnje rumenilo je znak njihove borbe. U jednom zapisu Set kaže: "Ja sam Set, najjači od božanske skupine. Svaki dan ja uništavam Raovog neprijatelja sa Barke miliona (Raove barke), što se ne usudi niti jedan drugi bog."

Set i Tawaret[uredi | uredi izvor]

Tawaret je božica vodenkonj. Ona je povezana sa Setom jer se on pretvorio u vodenkonja tokom bitke sa Horusom. Set se njome oženio nakon što ga je Neftida napustila, te zajedno žive na sjevernom dijelu neba, u sazviježđu Veliki medvjed. Ipak, ona ga je napustila kao i Neftida. Njegovim su ženama smatrane i Neit i Astarta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]