Idi na sadržaj

Mit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilustracija Bitke kod Kurukshetra, iz rukopisa hindu epa Mahabharata

Mit je objašnjenje na razna životna pitanja u odsutnosti nekog racionalnog ili naučnog odgovora (Kako je nastao svijet, što se događa kada umremo), te drugi naziv za nestvarne ili fantastične priče. To je opisna (narativna) projekcija neke kulturne grupe i njihovog osjećaja vlastite historije, te značajnog odnosa sa "višim" silama iz okolnog svijeta i svemira. Mit je projekcija aspekata duše određene kulture. U svom kompleksnom ali otkrivajućem simbolizmu, mit je u odnosu na kulturu kao što snovi stoje u odnosu na osobu.[1] Obično se mitovi vežu za drevne narode. Smatra se da je Ramajana najstariji do danas sačuvani mit. Najpoznatiji mitovi današnjice su mitovi Stare Grčke. Iako je tačno da su mitovi nastali kao objačnjenje na životna pitanja za koje nema, ili tada nije bilo, naučnog odgovora, mnogi psiholozi smatraju da oni otkrivaju jedan pogled na svijet zajednički svim ljudima tog podneblja. Zbog toga je mitologija jedan od ključnih aspekata savremene psihologije.

Primjeri kreiranja mitova

[uredi | uredi izvor]

Kompleksna ceremonija okretanja derviša je jedan od primjera islamskog mističnog simbolizma, u vezi sa geometrijskom savršenošću svemira kojeg je kreirao Allah. Pješčani crteži Navajo indijanaca je vizuelna metafora stvaranja, koji kroz kontakt sa oboljelom osobom pomažu da život počne iz početka. U starijim formama kršćanskih euharistijskih ceremonija, kada učesnici uzimaju posvećenu hranu, događaj se završava recitiranjem kršćanskog kreiranja mita o Sv. Ivanu (John I), što daje naznake o svojim dubokim korijenima u ceremonijama posvećenim ponovnom stvaranju.[1] Etika judaizma je logična derivacija iz jednostavnog i patrijarharnog stvaranja opisanog u Genezi.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b David Adams Leeming: Encyclopedia of creation myths, ABC-CLIO, Inc., Santa Barbara, Kalifornija, 1994, ISBN 0-87436-739-5