Allah

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Datoteka:Allah-eser2.png
Kaligrafska izvedba imena "Allah"

Allah (arapski: الله Allāh) je arapska riječ za Boga u islamu.

Muslimani cijelog svijeta koriste arapsku riječ "Allah", i često dodaju subhanehu ve te´ala što znači "slavljen je On i Uzvišen", mada mogu koristiti i domaću riječ za Boga. Allah, subhanehu ve te´ala, ima 99 imena, kako je objašnjeno u jednom Hadisu. Allah je isti Bog u kojeg i Kršćani i Jevreji vjeruju. Važno je napomenuti da kršćani i jevreji iz arapskih zemalja Boga zovu, Allah. Dalji razvoj riječi je išao: El- Eloah(- Elohim pl.)- Elloah- Ellah- Allah.

Židovi/jevreji nisu zapisivali tu riječ već samo JHV (Hebrejsko pismo nema samoglasnike) što se čita JAHVE, a Jahve znači "Gospodin". Jer nisu izgovarali ime Gospodina kada su čitali naglas knjige.

Tako da izjava: Allah je Jedan, Svemogući i nema drugog boga osim Njega. vrijedi za sve tri velike religije: Kršćanstvo, Islam i Židovstvo/Jevrejstvo.

"I znaj da nema Boga osim Allaha." (Kur'an,)

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali! (Kur'an, El-Fatiha 1-7)


...Zovite Ga Allah ili zovite: 'Milostivi', a kako Ga god budete vi zvali, Njegova su Imena najljepša.

Kur'an

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

IslamSymbol2.svg Portal islam
Odjeljak posvećen isključivo islamu
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: