Pet stubova islama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pet temelja Islama)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pet stubova islama je termin korišten pri opisu pet osnova sunitskog islama. To su po važnosti:

  1. Jedinstvo Allaha (O ovoj datoteci شهادة , Shahādah)
  2. Klanjanje namaza (ar. صلاة, Salat)
  3. Davanje milostinje (ar. زكاة, Zakāt)
  4. Ramazanski post (ar. صوم, Sawm)
  5. Odlazak na hadždž (ar. حج, Hadždž)

Jedinstvo Allaha[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Tevhid

Jedinstvo Allaha ili Tevhid znači vjerovanje i očitovanje o postojanju samo jednom Boga - Allaha. Očitovanje o tome označava i sam pristup Islamu, jer određena osoba postaje musliman tek poslije tog obreda. Da bi se ispunila ta obaveza, osoba mora izgovoriti Šehadet koji glasi:

Ešhedu en la Ilahe Illellah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resulluhu (ar)

Vjerujem i očitujem da nema drugog boga osim uzvišenog Allaha i vjerujem i očitujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik (bs)

Namaz[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Namaz

Namaz je drugi temelj islama koji podrazumijeva klanjanje, odnosno izražavanje pokornosti i poniznosti Allahu. Sastoji se od niza pokreta i fraza kojim osoba klanjač izražava poštovanje i pokornost.

Post[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Post Ramazana

Post za vrijeme Ramazana podrazumijeva svjesno i sa zadovoljstvom suzrdžavanje od grijeha, jela, pića i drugih užitaka. Posti se za vrijeme mjeseca Ramazana po Islamskom kalendaru od zore do zalaska sunca.

Zekat[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Zekat

Zekat podrazumijeva udjeljivanje milostinje muslimanima kojim je to potrebno. Visina iznosa zekata je nepromjenjiva i zekat se daje jednom godišnje.

Hadždž[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Hadždž

Hadždž je posljednji stub islama koji podrazumijeva hodočašće u Mekku te niz obreda usko vezanih za Kabu i za Historiju islama. Hadždž se obavlja za vrijeme posljednjeg mjeseca Islamskog kalendara, mjeseca Dhu al-Hidža.