Idi na sadržaj

Ashabi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ashabi (arapski: الصحابةṢaḥābah, doslovno drugovi, prijatelji) bili su prijatelji islamskog poslanika Muhammeda.

Terminologija[uredi | uredi izvor]

Termin sahabe potiče od arapskog naziva صَحِبَ što bi u prijevodu na bosanski značilo druženje. Jednina ovog termina اَلصَّحَابَةُ bi značilo prijatelj, drug.[1]

Terminološki definisano, termin ashab se koristi za osobe koje su kao muslimani srele Muhammeda i kao muslimani umrli.[1] Imam Buharija je rekao: Ko se, od muslimana, družio s Poslanikom s.a.v.s, ili ga vidio, ubraja se u njegove ashabe.[1]

Većina muslimana smatra svakoga ko je poznavao ili vidio Muhammeda, vjerovao u njegova učenja, i umro kao musliman, ashabom.

Veoma je važno u potpunosti identificirati Muhammedove ashabe zbog toga što njihova svjedočenja kroz hadise ili običajne postupke igraju značajnu ulogu u razumijevanju islamske historije i islamske prakse.

Moji ashabi su kao zvijezde, za kojim god se okrenete, nećete zalutati.

– Muhammed

Broj ashaba veoma je velik no taj broj se obično svodi na ljude koji su bili češće uz Muhammeda. Bilo je još ljudi koji su imali neke veze s njim. Mnoge su identificirali kasniji učenjaci, i njihova imena i biografije zapisane su u knjigama kao što je Muhamed ibn Sadov Kitab el-Tebekat el-Kebir.

Broj i kategorije ashaba[uredi | uredi izvor]

Broj ashaba[uredi | uredi izvor]

O tačnom broja ashaba ne postoje podaci niti je to moguće utvrditi jer ne postoje statistički podaci o broju stanovnika koji su u to doba bili muslimani i kao takvi i umrli. Ipak, većina historiografa islama smatra da je ashaba bilo nešto više od 100.000. Jedno od najpoznatijih mišljenja je ono od Abu Zur'ea er-Razija, koji je rekao: "Umro je Allahov Poslanik, s.a.v.s., a iza njega je ostalo 114.000 ashaba, koji su ga slušali i od njega prenose hadise."[2] Najvažnijih ashaba je oko 50 ili 60 a to su oni ashabi koji se u najvećoj mjeri povezuju s Muhammedom.

Kategorije ashaba[uredi | uredi izvor]

Postoji nekoliko načina podjele ashaba a u zavisnosti od kriterija ili osnove prema kojoj se vrši kategorizacija ashaba. Neki ashabe dijele na osnovu vremena kada su postali muslimani, ko je prije ili kasnije učinio hidžru, ko je učestovao u odlučujućim bitkama i dr. Također postoji i podjela ashaba na Ensarije, tj. ashabe stanovnike Medine koji su pomogli Poslaniku i muslimanima koji su učinili hidžru iz Meke i Muhadžire, odnosno muslimane koji su zbog terora koji su nad njima vršili nemuslimani Mekke izvršili hidžru u Medinu. Ashabi se svrstavaju i na one ashabe koji su učinili bej'at (zakletvu) Muhammedu na drugom sastanku na Akabi kao i oni koji su isto to učinili na Hudejbijji, ashabi koji su učestvovali u bici na Bedru, važnoj bitci u historiji islama i veoma važnoj za prve muslimane i dr.

Najvažniji ashabi[uredi | uredi izvor]

Kao najvažniji Muhammedov ashab smatra se Ebu-Bekr, potom slijedi Omer ibn el-Hattab,u ovome je saglasan cjelokupni ehli sunnet val-džema'at, potom Osman ibn Affan, pa Alija ibn Ebu-Talib i u tome se slaže velika većina sunnetskih učenjaka. Zatim slijede preostala šesterica od deseterice ashaba kojima je obećan Džennet, potom slijede učesnici bitke na Bedru, učesnici bitke na Uhudu, potom učesnici Prisege na Ridvanu.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c M. Halilović, Esmir. "Zbornik radova Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici br. 9/2011" (PDF). www.ipf.unze.ba/wp-content/uploads/2018/08/Esmir-M.-Halilovic-proceedings-9.pdf. Pristupljeno 13. 5. 2020.
  2. ^ Et-Takrib me'a et-tedrib, 2/2201.
  3. ^ Et-Tahhan, M. (1996) Tejsiru mustalehil-hadis. Rijad: Mektebetul-me'arif linnešr vet-tevzi'

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]