Noć Ašure

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.

Noć Ašure je deseta noć mjeseca Muharrema. Muharrem je jedan od četiri mjeseca koji su poštovani u Kur’ani kerimu. Ašure je najdragocjenija noć u tom mjesecu. Allah dželle-šanuhu je na dan Ašure ukabulio (primio, uslišao) mnoge dove. Svi sljedeći događaji su se desili na dan Ašure: Ademovo pokajanje (tevba) je uslišano; Nuhova lađa je spašena od potopa; Junus je izašao iz ribinog stomaka; Ibrahim je spašen, i nije izgorio u Nimrodovoj vatri; Idris se živ uzdigao na nebo; Ja’kub je našao svoga sina i ponovo je progledao (njegove oči su se izliječile od mrene, katarakte); Jusuf je izašao iz bunara; Ejjub je ozdravio; Musa je prošao kroz Crveno more a Firaun se utopio; Isa se rodio, i pobjegao od jevreja da ga ne ubiju, i živ uzdignut na nebo. Na deseti dan mjeseca Muharrema nije ibadet praviti slatko koje se zove ašure, samo zato što ga je Nuh pravio na lađi. Muhammed i ashabi kiram radijallahu anhum edžma’in to nisu činili. Misliti da je na taj dan pravljenje jela ašure ibadet je bid’at (novotarija) i grijeh (oko ovog stava su se razišla mišljenja, rijaset.ba). Ibadet je samo ono što je Muhammed radio i naredio da se radi. Raditi ono što nije zapisano u vjerskim knjigama alima ehli sunneta ne donosi sevab. To je grijeh. Taj dan, spremiti bilo kakvo slatko, i pogostiti prijatelje, i dati siromasima sadaku, je sunnet i ibadet.