Arabeska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arabeske na Tadž Mahalu

Arabeska je naziv za ornament, ravan ili plastičan, sastavljen od kombinacija geometrijskih linija i stiliziranih biljnih motiva, isprepletenih u najrazličitijim varijacijama. Poznat je već u antičkoj dekorativnoj plastici, a tipičan je za islamsku umjetnost, koja otklanja prikazivanje ljudskog lika. Često je kombiniran s izrekama iz Kur’ana, polikromiran ili pozlaćen. Primjenjuje se kao dekoracija u arhitekturi, ćilimarstvu, drvorezbarstvu, iluminiranim rukopisima i sl. te na ukrasnim ili predmetima za svakodnevnu upotrebu. Arabeska se primjenjuje u vrijeme renesanse u Italiji, odakle se proširila na sve zemlje i održala se preko baroka, klasicizma i secesije do danas (s najviše fantazije razvila se u ornamentiranoj grafici).

U muzici, kraća živahna kompozicija, protkana melodijskom figuracijom, ukrasima, prepletanjem melodijskih linija, najčešće komponovana za klavir.

Poza klasičnoga baleta. Postojala je već u 13. st. Jedna noga (noga oslonca) pružena je i stoji na podu, a druga (ravna) podignuta je na 90° unatrag. Tijelo zadržava ravan položaj, a ruke se pružaju s dlanovima prema dolje, jedna u stranu, a druga naprijed.[1] Ostali stilovi plesa također uključuju arabesku, ali je najčešće povezana s baletom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje". Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2021. Pristupljeno 27. 1. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Arabeska koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.