Kibla

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kibla (arapski: قبلة) je arapska riječ za smijer prema kojem bi trebao biti okrenut Musliman tokom molitve. Većina džamija ima mihrab u zidu koji pokazuje smijer kible.

Kibla igra ulogu, ne samo u namazu, nego i svakodnevnim vjerskim ceremonijama. Glava životinje koja se kolje mora biti okrenuta prema kibli, kako bi se ispunio jedan od preduslova da bi meso te životinje bilo halal, odnosno dozvoljeno po islamskim normama. Nakon smrti, muslimani se kopaju tako da im je desna strana tijela okrenuta prema kibli.

Historija kible[uredi | uredi izvor]

U prvo vrijeme islama, smijer kible je bio u pravcu Bejt ul-Makdisa u Jerusalemu. Ovo je trajalo samo 17 mjeseci, nakon čega je kibla promijenjena u Mesdžid ul-Haram (Kaba u Meki. Prema Poslanikovim s.a.v.s. savremenicima, promjena se desila iznenada tokom poslijepodnevnog namaza (većina historičara se slaže da je to bilo tokom Ikindija-namaza). Muhammed je predvodio molitvu, kada je primmio objavu od Allaha da treba da uzme Kabu kao kiblu. Prema historijskim zapisima, čim je primio objavu, Muhammed se okrenuo prema Kabi, a slijedili su ga i ostali vjernici.

Vjernici okrenuti prema kibli u džamiji u Damasku, Sirija

Muslimani se ne okreću prema Kabi zbog toga da bi se klanjali samoj Kabi ili sadržaju Kabe; Kaba je jednostavno fokusna tačka za klanjača, mjesto prema kojem se treba okrenuti u molitvi.

U starim vremenima, muslimani koji su putovali često su koristili astrolab da bi pronašli smijer kible.

Određivanje smijera kible[uredi | uredi izvor]

Geometrijsko računanje kible
Kibla

Tradicionalni metod[uredi | uredi izvor]

U zadnjih 1000 godina, nekoliko muslimanskih matematičara i astronoma kao što su el-Biruni, su raspravljali o pravom načinu određivanja smijera kible sa bilo kojeg mjesta na zemlji. Svi se slažu da postoje dva trenutka u godini kada je sunce direktno iznad Kabe, što znači da će sjenka bilo kojeg predmeta, na bilo kojem mjestu na zemlji pokazivati smijer suprotan od Kabe. Ovo se dešava svakog 28. maja u 9:18 i 16. jula u 9:27 po GMT-u.

Naravno, u bilo koje vrijeme, je samo polovina zemaljske kugle osunčana. Na sreću, postoje dva trenutka u svakoj godini kada je Sunce tačno na suprotnoj strani od Kabe. U to vrijeme pravac sjenki na bilo kojem osunčanom mjestu će pokazivati u pravcu kible. Ovo se dešava svakog 28. novembra u 21:09 i 16. januara u 21:29 po GMT-u.

Uz ovo ide i primjedba, s obzirom na oblik zemlje, da je smijer kible u onom smijeru u kojem je najkraći put od date tačke do Meke.

Nesuglasica[uredi | uredi izvor]

U novije vrijeme, neki muslimani iz Sjeverne Amerike su prijavili problem kod tradicionalnog određivanja smijera, zbog toga što se dešava situacija da je npr. na Aljasci kraći put do Meke sjeverno od Aljaske nego jugoistočno (što predstavlja poziciju Meke u odnosu na Aljasku).

Ovi muslimani smatraju da je jedini ispravni način određivanja pravog smijera kible crtanje linije sa tog mjesta prema Meki na Merkatorovoj projekcionoj mapi, a da pravilo da je potrebno da to bude najkraći put prema Meki sa tog mjesta nema osnova.

Bilo kako bilo, sam razlog okretanja prema kibli jeste sa ciljem da je ummet ujedinjen u tome te kako bi se razlikovali od ostalih konfesija.[citat potreban]

Najveći broj programa za računanje smijera kible koriste tradicionalistički metod.

Budući problemi[uredi | uredi izvor]

U aprilu 2006, Angkasa, Malezijska svemirska agencija, sponzorisala je naučnike da pokušaju da riješe problem određivanja smijera kible iz orbite. Ovo nije samo hipotetički problem odkako je ruska Federalna Svemirska agencija odlučila da će 2007. godine poslati Malezijskog astronauta u orbitu, koji će najvjerovatnije biti musliman.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: