Idi na sadržaj

Vitr-namaz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vitr-namaz obično se klanja odmah poslije jacijskog sun-sunneta, iako ga je, po mogućnosti, bolje klanjati kasnije, iza pola noći.

Ovaj namaz ima 3 rekata. Prva dva klanjaju se kao i jacijski sun-sunnet. Na prvom sjedenju uči se Ettehijjatu, u kojem se izgovara šehadet, a onda se ustane na treći rekat, na kojem se uči Bismilla, Fatiha i jedna sura. Zatim se podignu ruke i izgovori se tekbir - Allāhu ekber, te se prouči Kunut-dova, koja glasi:

Allāhumme innā neste'īnuke ve nestagfiruke ve nestehdike ve nu'minu bike ve netūbu ilejke ve netevekkelu 'alejke ve nusni 'alejkel-hajre kullehū. Neškuruke ve la nekfuruke. Ve nahle'u ve netruku men jefdžuruke. Allāhume ijjāke na'budu ve leke nusalli ve nesdžudu ve ilejke nes'ā ve nahfidu nerdžu rahmeteke ve nahsā 'azābeke. Inne 'azābeke bil-kuffāri mulhik.

Allahu! Mi samo od Tebe pomoć tražimo, od Tebe oprosta tražimo i od Tebe uputu tražimo! Mi Tebe vjerujemo, Tebi se sa pokajanjem obraćamo, u Tebe se pouzdajemo! Tebe hvalimo svakim dobrom, zahvaljujemo ti na Tvojim blagodatima a nismo prema Tebi nezahvalni i nevjerni! Mi odbacujemo i ostavljamo onoga ko griješi prema Tebi (i ko neće da Ti se pokori). Allahu! Mi samo Tebe obožavamo, Tebi namaz klanjamo i Tebi na sedždu padamo! Tebi žurimo, za Tobom žudimo i Tebi služimo! Nadamo se Tvojoj milosti, a bojimo se Tvoje kazne! Tvoja će kazna zaista stići nevjernike!

Ko ne zna Kunut-dovu može učiti i Rabbena atina fid-dunja haseneten ili neku od dova prenesenih vjerodostojnim putem od Poslanika Muhammeda.

Poslije Kunut-dove učine se ruku' i sedžde i na sjedenju prouče Ettehijjatu, salavati i dova i preda se selam.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]