Rekat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rekāt (ar. ركعة - rakʿah‎, množina: ركعات - rakaʿāt), jeste jedinica islamske molitve (namaza). Sastoji se od propisanih pokreta i riječi koje muslimani izvršavaju, odnosno izgovaraju u toku namaza.

Opis jednog rekata[uredi | uredi izvor]

Nakon što uzme abdest i odluči da će obaviti namaz radi Uzvišenog Allaha vjernik će izgovoriti početni tekbir, a zatim će stajati, učeći tiho Kur'an. U drugom dijelu rekata izvršit će pregibanje, stavljajući pritom šake na koljena, nakon čega će se nakratko ponovo uspraviti, a zatim spustiti lice na tlo (tj. čelo i nos), držeći laktove odignute, tj. past će na sedždu, položaj potpune predanosti Allahu. Nakon prve sedžde nakratko će se vratiti u sjedeći položaj, a zatim će učiniti drugu sedždu, nakon koje će ili ustati na naredni rekat ili će ostati sjediti, u zavisnosti od toga koji je po redu rekat završen.

Svaki namaz ima određen broj rekata:

Obavezni dnevni namazi (farzovi)
  • Sabah-namaz - 2 rekata [+ 2 rekata sunneta prije farza (preporučeno)]
  • Podne-namaz - 4 rekata [+ 4 rekata sunneta prije i 2 rekata sunneta poslije farza (preporučeno)]
  • Ikindija-namaz - 4 rekata [+ 4 rekata sunneta prije farza (opcionalno)]
  • Akšam-namaz - 3 rekata [+ 2 rekata sunneta poslije farza (preporučeno)]
  • Jacija-namaz - 4 rekata [+ 4 rekata sunneta prije (opcionalno) i 2 rekata sunneta poslije farza (preporučeno)][1]

Džuma-namaz, koji je također obavezan, ali se klanja samo petkom u vremenu podne-namaza i samo kolektivno, ima 2 rekata.

Sastavni dijelovi rekata[uredi | uredi izvor]

Ispod su navedeni obavezni dijelovi rekata bilo kojeg namaza (obaveznog ili dobrovoljnog), po redoslijedu izvršavanja. Neki od njih izvršavaju se na svakom, neki samo na prvom, a neki samo na posljednjem rekatu (vidjeti napomene).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U Bosni i Hercegovini i ostalim dijelovima Balkana odmah nakon jacije-namaza klanja se i vitr-namaz, koji nije dio jacije-namaza, već poseban namaz koji spada u potvrđene sunnet-namaze, a ima 3 rekata.
  2. ^ Samo na prvom rekatu.
  3. ^ Samo na prvom rekatu, ali ne u svim mezhebima.
  4. ^ Samo na drugom i posljednjem rekatu.
  5. ^ Samo na posljednjem rekatu.