Razgovor:Vitr-namaz

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je kompletno pogresno[uredi izvor]

Pogledajte ovaj link na Engleskom (koji mozete prevesti u Google Chrome-u) koji u detaljima piše o vitr namazu i citira sahih hadise. Ako procitate to, ovaj nacin koji je opisan na ovoj wikipedia stranici je ZABRANJEN pošto je skoro isti kao akšam namaz.

http://www.islamicnetwork.com/index.php/weblog/comments/how_to_perform_the_witr_prayer/

mislim da nije pogrešno, a još više, ne postoje mišljenja da je zabranjeno kako vi kažete. Stoga vas molim da konkretne dokaze --CER@ (ask) 11:13, 8 novembar 2010 (CET)[odgovori]

Selam, ovo je sa link-a koji sam postavio: Poslanik SAVS je rekao "Ne klanjajte Vitr sa tri rekata kao Maghrib." Ispripovjedao al-Haakim, 1/403; al-Bayhaqi, 3/31; al-Daaraqutni, str 172. Al-Haafiz Ibn Hajar, rekao je u Fath al-Baari (4/301)

Na linku jasno opisuje da se Vitr može klanjati na nekoliko načina, i za sve su dali sahih hadise: 1) Samo jedan rekat 2) Tri rekata (ili A. 2 rekata, teslim, pa onda jedan sam, ili B. tri bez sjedenja ili tašahuda u sredini, samo na kraju - tako se klanja u arapskom svijetu, a treća varijanta C. tri rekata sa sjedenjem nakon 2-og rekata kao akšam je zabranjena) 3) 5 ili 7 rekata, bez sjedenja (tašahud-a) osim na kraju, odnosno u zadnjem rekatu 4) 9 rekata, koji su prvih 7 bez tašahuda, u 8-om tašahud ali bez taslima nakon kojeg se ustaje ponovo za 9-ti rekat, u kojem sa uči i tašahud i daje se teslim na kraju. 5) 11 rekata, svakih 2 posebno, i 1 na kraju.