Tehijjetul-mesdžid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tehijjetul-mesdžid je posebna vrsta namaza koju muslimanski vjernici obavljaju prilikom ulaska u mesdžid ili džamiju. Predstavlja svojevrstan pozdrav mesdžidu, pa se naziva i mesdžidus-selam. To je namaz kojim vjernici iskazuju poštovanje prema džamiji u koju su ušli.

Potvrda[uredi | uredi izvor]

Klanjanje ovog namaza potvrđeno je hadisom: "Kad neko od vas dođe u mesdžid, neka klanja dva rekata prije no što sjedne", a koji su zabilježili Buharija i Muslim u svojim zbirkama.

Ovaj namaz spada u grupu nafila-namaza (dobrovoljnih), što znači da nije obavezan (farz).

Način obavljanja[uredi | uredi izvor]

Tehijjetul-mesdžid je namaz od dva rekata. Obavlja se na isti način kao i sabahski sunnet.

Neslaganja[uredi | uredi izvor]

Postoji veliko neslaganje islamskih učenjaka oko toga kad je dozvoljeno klanjati ovaj namaz, a kada ne, kao i kad je preporučljivo klanjati, a kad nije potrebno. Jedan dio islamske uleme (učenjaka) smatra da nije dozvoljeno klanjati ovaj namaz ako je nastupilo vrijeme kad je zabranjeno klanjati,[1] dok drugi dio uleme smatra da ne postoji osnovana prepreka za obavljanje ovog namaza, te da se on može obaviti sve do ezana.[2] Osim toga, jedan dio uleme smatra da se ovaj namaz treba svaki put obaviti prilikom ulaska u mesdžid, dok drugi dio smatra da je to potrebno obaviti samo prilikom prvog ulaska u neki mesdžid. Također, jedan dio smatra da nije potrebno klanjati ako se namjerava poslije toga obaviti neki farz-namaz, dok drugi smatraju da je to potrebno.

Za više informacija o vremenima kad je zabranjeno klanjati pogledajte članke o dnevnim farz-namazima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tehijjetul-mesdžid po hanefijskoj i malikijskoj pravnoj školi?" Arhivirano 5. 3. 2016. na Wayback Machine, Minber.ba, 15. 5. 2009.
  2. ^ "Fetva šejha Bin Baza". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 21. 2. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]