Muslim

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Muslim (Ebu Husejn Muslim ibn el-Hadžadž Kusejri el-Nišapuri)
Rođenje

821.

Nišapur, Iran
Smrt 875.
ImamMuslim1.png

Ebu Husejn Muslim ibn el-Hadžadž Kusejri el-Nišapuri (arapski أبو الحسين مسلم بن الحجاج (القشيري النيشابوري) (875-821), Poznatiji kao Muslim. Autor druge po redu najpoznatije zbirke hadisa.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nišapur nalazi se u Iran
Nišapur
Nišapur
Nišapur na karti Irana

Rođen je u gradu Nišapur na sjeveroistoku Irana. On je sin Hadžadža koji je sin Muslima koji je sin Varda, i pripadao je Arapskom plemenu Kušejr.

Među njegovim učiteljima je i poznati Buharija, a među studentima Tirmizija i El-Razi, svaki od njih je također napisao hadisku zbirku. Nakon dugogodišnjeg traganja za znanjem u tadašnjim islamskim centrima u Arabiji, Egiptu, Siriji i Iraku, vratio se u svoj rodni grad Nišapur gdje je upoznao svoga učitelja Buhariju.

Umro je 875. godine u Nišapuru gdje je i sahranjen.

Sahih Muslim[uredi | uredi izvor]

Njegovo djelo Sahih Muslim se smatra najautentičnijom zbirkom Hadisa nakon Buharijine zbirke. U zbirci se nalazi između 12,000 i 3,000 hadisa (zavisno koliko je dupliciranih hadisa i uzimajući u obzir samo sadržaj hadisa a ne prenosioce). U knjizi se također nalazi i 1900 hadisa koji se nalaze i u Buharijinoj zbirci hadisa (dijele isti sadržaj i prenosioce).

Djela[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]