Tirmizi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tirmizi (arapski الترمذي) (rođen 824. - umro 892. godine u Termezu , Perzija) bio je perzijski muhadis i sakupljač hadisa.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Napisao je Tirmizijin Sunen (arapski جامع الترمذي) jednu od 6 najpriznatijih hadiskih zbirki. Smatra se petom po "jačini" u nizu od šest najpriznatijh. Rođen je i umro u Baghi (perzijski "Vrt"), predgrađu Termeza, današnji Uzbekistan, u plemenu Banu Sulaym. Već u dobi od dvadeset godina,putovao je do Kufe, Basre i Hidžaza, tražeći znanje od Buharije, Muslima i Ebu Davuda. Posljednje dvije godine svog života Tirmizi je bio slijep, rekao je da je njegovo sljepilo posljedica njegovog plača nad Buharijnom smrti. Tirmizi je pokopan u Sherobodu, 60 kilometara sjeverno od Termeza.

Djela[uredi | uredi izvor]

Termizi je napisao 9 knjiga, od kojih su samo četiri sačuvane, najpoznatije su "Jāmi al-Ilal al-Kabir" i "Shamā’il" .