Idi na sadržaj

Muhadis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Muhadis ("El Muhaddis") je islamski naziv za stručnjaka koji duboko poznaje i pripovijeda o hadisu te poznaje lanac njihovih prenosilaca.

Postoje dvije definicije muhadisa:

  • Prva definicija : Muhadis je osoba koja pripovijeda hadis zajedno s lancem prenosilaca, bilo da razumije sadržaj hadisa ili ih jednostavno pripovijeda bez njihovog razumjevanja.
  • Druga definicija : Muhadis je svaka osoba koja zapamti 100.000 hadisa uključujući i njihove lance prenosilaca i njihov sadržaj,uz potpuno razumjevanje.

Međutim poznati muhadis šejh Muhammed ibn Idris jasena Shafi`i, je u 8. stoljeća dao definiciju rekavši da je muhadis onaj koji poznaje najmanje 400.000 hadisa uz pouzdane lance prenosilaca za svaki hadis .

Osobine muhadisa[uredi | uredi izvor]

Muhadis može raspoznati pravi ("sahih") hadis od krivotvornog ("daif") hadisa, on također proučava i skuplja hadise kao što je to radio Buharija , Muslim i dr. Muhadise često poistovječuju sa Fakihom ,međutim to nije isto. Fakih je onaj ko izvodi islamska rješenja iz Kur'ana i hadisa kao što su to radili Imam Šafija, Ahmed ibn Hanbel , Malik ibn Enes , Ebu Hanifa itd. Fakih je obavezno i muhadis dok muhadis ne mora biti fakih .

Najpoznatiji muhadisi[uredi | uredi izvor]