Hamam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hamam u Istanbulu

Hamam ili tursko kupatilo od turske riječi hamam, arapski: حمّام, je varijanta parnog kupatila koje je nastalo na srednjem istoku.

Kupanje u hamamu je bilo dio obreda i dio užitka. Osoba koja se kupa u hamamu prvo ide u prostoriju (saunu) koja se neprestano zagrijava toplim suhim zrakom. U ovim sobama počinje dio kupanja gdje usljed toplote dolazi do znojenja i čiščenja organizma. Nakon preznojavanja slijedi kupanje hladnom vodom i masaža, te odlazak u sobu za hlađenje i relaksaciju.

Hamami u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

S obzirom da je Bosna pet vijekova bila dio Osmanlijskog Carstva hamami su postali sastavni dio arhitekture bosanskih gradova. Polako su počeli da nestaju odlaskom Osmanlija i pojavom modernih vodovodnih i sanitarnih instalacija. Hamami su bili važna tačka socijalnog okupljanja i mjesto za ritualna kupanja. Njihov arhitektonski značaj je bio velik u kulturama u kojima su bili zastupljeni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]