Ibrahim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Božiji poslanik
Ibrahim
s.a.v.s.
Ibrahim, ispisano kaligrafijom
Ime "Ibrahim" ispisano kaligrafijom
Izvorno ime إبراهيم
Rođenje Ur, Mezopotamija
Smrt Hebron, Zapadna Obala, Palestina
Mjesto počivanja pećina Makpela, Hebron, Zapadna Obala
Zanimanje Islamski poslanik
Poznat(a) po Izgradnji Kabe i uspostava hadždža
Religija Islam
Supružnik/ci Sara
Hadžera
Djeca Ismail
Ishak
Roditelji Azer

Ibrahim (arapski: إبراهيم) je poslanik u islamu. Drevni je rodočelnik islama, kao i judaizma. Također je predak posljednjeg božijeg poslanika Muhammeda, koji mu je potomak preko Ismaila. Kur'an i Ibrahima i Ismaila spominje kao Božije poslanike koji su zajedno ponovo izgradili Kabu u Mekki (koju je po tradiciji prvi sagradio Adem). Ibrahim je utemeljitelj hodočašća u Mekku, pozivajuću čovječanstvo "drevnoj kući" (al-bayt al-atiq)

Uz Nuha, Musaa, Isaa i Muhammeda Ibrahim je u islamu jedan od petorice najodabranijih poslanika (Ulul-'azm).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ibrahim je vjerovatno rođen početkom 2. milenija p.n.e., u gradu Uru, u tadašnjoj Mezopotamiji. Otac mu je bio Azer i direktni je potomak Nuhovog sine Sema. Odrastao je u vrijeme kada su Mezopotamijom vladali Babilonci, koji su bili mnogobošci, tako da su većinu stanovništva činili mnogobošci. I Ibrahimov otac je bio idolopoklonik, o tome se u Kur'anskoj suri El-En'am kaže:

A kad Ibrahim reče ocu svome Azeru: "Zar kumire smatraš bogovima?! Vidim da ste i ti i narod tvoj u pravoj zabludi."

– Sura El-En'am, 74. ajet[1]

Kur'an o Ibrahimu[uredi | uredi izvor]

Kur'an govori da Ibrahim nije bio ni kršćanin ni jevrej, nego potčinjeni hanif (pristalica iskonskog monoteizma) i da nije bio idolopoklonik. Prema ovom opisu, Ibrahim je bio primodrijalni čovjek u univerzalnoj predanosti Božanskoj stvarnosti prije njene fragmentacije u religije odvojene jedne od drugih razlikama u formi.

Ibrahimova primodrijalnost ruši idolatriju. Kur'an kaže:

Kad on ocu svome i narodu svome reče: 'Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?' Oni odgovoriše: 'I naši preci su im se klanjali.' 'I vi ste, a i preci su vaši bili u očitoj zabludi', reče. 'Govoriš li ti to ozbiljno ili se samo šališ?', upitaše oni. 'Ne', reče, 'Gospodar vaš je Gospodar nebesa i Zemlje, On je njih stvorio, i ja ću vam to dokazati. Tako mi Allaha, ja ću čim se udaljite, vaše kumire udesiti!' I porazbija ih u komade."

– Kur'an 21. sura, ajet 53-58

Tradicionalni komentar Kur'anskog govora o Ibrahimu jeste da je Ibrahim prije praznika posvećenog idolima otišao u hram naroda i odsjekao udove i glave nekih idola, a mač kojim je to uradio ostavio je pored najvećeg od njih. Kada je uništenje otkriveno, Ibrahim je najvećeg od njih optužio za taj čin i rekao narodu: "To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju da govore." Ali ljudi su ga bacili u vatru iz koje je izašao nepovrijeđen zato što je Bog rekao: "Vatro, budi hladna i spasonosna Ibrahimu."

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-En'am Pristupljeno 06.'9.2019.