Safa i Merva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fotografija sa naznačenim smjerom kretanja prilikom obavljanja tavafa i sa'ja

Safa i Merva su prvobitno bila dva brežuljka na lokalitetu Meke a danas su to mjesta koja se nalaze unutar Mesdžidul-harama. Prilikom obavljanja hadždža i umre, hadžije obavljaju ritual užurbanog kretanja između ova dva mjesta tj. Sa'j što predstavlja vadžib, odnosno jedan od farzova obreda hadždža.

Safa i Merva u Kur'anu[uredi | uredi izvor]

Ove dvije lokacije, koje za muslimane predstavljaju mjesta od posebne važnosti, su spomenute i u Kur'anu. O tome su u najdužoj kur'anskoj suri El-Bekare kaže:

"Safa i Merva su, doista, Allahova časna mjesta, zato onaj koji Kuću Allahovu hodočasti ili umru obavi, ne čini nikakav prijestup ako obiđe oko njih a onaj koji drage volje učini kakvo dobro djelo, pa Allah je doista blagodaran i sve zna.[1]

Lokacija prije pojave islama[uredi | uredi izvor]

Prostor kojim se kreću hadžije prilikom obavljanja sa'ja (kretanje između safe i Merve) sa tri odvojena prostora od kojih centralni dio koriste starije i osobe s invaliditetom

Jedan od najodabranijih poslanika, Ibrahim je prema Božijoj naredbi svoju suprugu Hadžeru i tek rođenog sina Ismaila, također poslanika, ostavio u dolini između ova dva mjesta. U to doba područje je bilo nenaseljeno i negostoljubivo jer nije bilo ni izvora a niti zelenila.[2] Kada su ostali bez vode Hadžera je zbog plača svoga sina pošla u potragu za vodom. U toku te užurbane potrage, tokom koje se kretala između brežuljaka Safe i Merve, čula je glas koji ju je dozivao. Bio je to glas meleka Džibrila koji je nogom udario o tlo pri čemu je potekla voda. Izvor se održao do danas i poznat je kao Zem-Zem a užurbano kretanje između ova dva lokaliteta (obavlja se 7 puta) čini sastavni dio obreda hadždža i simbolizira Hadžerinu potragu za vodom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ibn Kesirov tefsir sure El-Bekare, 158. ajet" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 31. 3. 2022. Pristupljeno 27. 6. 2018.
  2. ^ "Priča o ZEM-ZEM vodi blagoslovljenoj". zulhulejfa.ba. Arhivirano s originala, 22. 7. 2018. Pristupljeno 26. 6. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]