Rum (historija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Rum.

Rum (na arapskom, الرُّومُ ar-Rūm; turski, Rûm ili Rüm) je veoma neodređen izraz koji je u različita vremena značio više stvari. U islamskom svijetu, bio je općenit izraz za Evropljane, a konkretan naziv za Bizantijsko carstvo, no isto tako se upotrebljavao kao ime za Seldžučki sultanat u Anadoliji, te za grčko stanovništvo unutar Osmanlijskog carstva.

Kad su ih prvi put sreli, Arapi su saznali da se bizantijski Grci međusobno nazivaju Rhomaioi, odnosno "Rimljani" (Romeo je italijanska verzija), tako da su ih Arapi počeli zvati "Rum" (tj. "Rumljani" ili "Rumci"), time misleći na etničku pripadnost, te su prema tome njihovu zemlju isto tako nazvali "rumska zemlja", dok je Sredozemno more postalo "Rumsko more."

Dakle, u Staro doba, Arapi su Grke zvali "Junanima," tj. "Joncima" (Yunan je inače, na turskom, zvanični oblik za Grka, dok je tursko ime za Grčku Yunanistan), a Rimljane "Rumljanima" ili Latinyun ("Latinci").

Kasnije, zbog činjenice da su se muslimani, kako Arapi tako i rani Turci, sretali sa starim Rimljanima na prostoru Male Azije, izraz Rum je postao oznaka za tu geografsku oblast, ostajući u upotrebi i poslije seldžučkih osvajanja u Anadoliji. Iz tih razloga je Seldžučki sultanat poznat i kao Rumski sultanat.

Ime ili nadimak Rumi je označavao osobu koja je iz Ruma. Čuveni islamski mistik, Mevlana Dželaludin je također poznat pod imenom Rumi.

Izraz Rumi je ostao uvriježen i još uvijek se može sresti u Magrebu (Sjeverna Afrika), gdje domaće stanovništvo u unutrašnjosti zemlje zapadnjake zove tim imenom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]