Rum (historija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rum (na arapskom, الرُّومُ ar-Rūm; turski i perzijski, Rûm ili Rüm) je neodređen izraz koji je u različita vremena imao više značenja. U islamskom svijetu se najčešće koristio kao opći izraz za Evropljane, ponekada kao naziv za Bizantijsko carstvo, no isto tako se upotrebljavao kao ime za Seldžučki sultanat u Anadoliji, te za grčko stanovništvo unutar Osmanlijskog carstva.

Kad su ih prvi put sreli, Arapi su saznali da se bizantijski Grci međusobno nazivaju Rhomaioi, odnosno "Rimljani" (Romeo je italijanska verzija), tako da su ih Arapi počeli zvati "Rum" (tj. "Rimljani" ili "Rumi"), time misleći na etničku pripadnost, te su prema tome njihovu zemlju isto tako nazvali "rumska zemlja", dok je Sredozemno more postalo "Rumsko more." U staro doba, Arapi su Grke zvali "Junanima," tj. "Joncima" (Yunan je, na turskom, zvanični oblik za Grka, dok je tursko ime za Grčku Yunanistan), a Rimljane "Rumljanima" ili Latinyun ("Latinci").

Kasnije, zbog činjenice da su se muslimani, kako Arapi tako i rani Turci, sretali sa starim Rimljanima na prostoru Male Azije, izraz Rum je postao oznaka za tu geografsku oblast, ostajući u upotrebi i poslije seldžučkih osvajanja u Anadoliji. Iz tih razloga je Seldžučki sultanat poznat i kao Rumski sultanat.

Osmanlije su nakon osvajanja Balkana, veći dio ovog poluotoka nazvali Rumelija što vuče korijene od iste riječi. Kao administrativna jedinica koja je okupljala veći dio regije formiran je Rumelijski ejalet.

Ime ili nadimak Rumi je označavao osobu koja je iz Ruma. Islamski mistik, Mevlana Dželaludin je poznat pod imenom Rumi jer se naselio na područje na kojem su prethodno živjeli Bizantinci.

Izraz Rumi je ostao uvriježen i još uvijek se može sresti u Magrebu (Sjeverna Afrika), gdje domaće stanovništvo u unutrašnjosti zemlje zapadnjake zove tim imenom. Muslimani koji su živjeli izvan granica Osmanskog Carstva su Osmanlije zvali Rumi.

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]