Zulkifl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zulkifl

ذو الكفل
ZanimanjeIslamski poslanik
ReligijaIslam

Zulkifl (arapski: ذو الكفل) jeste poslanik u Islamu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Zulkifl je jedan od poslanika spomenutih u Kur'anu o kojem se vrlo malo zna. Osim na nekoliko mjesta gdje se spominje u društvu ostalih poslanika i gdje se spominju njegove osobine (dobar, strpljiv, čvrst i dr.) ne spominje se ništa konkretno o njemu. Čak neki autori ga i ne ubrajaju u poslanike već dobre ljude pa ipak preovladava mišljenje da je Zulkifl bio poslanik jer se upravo spominje u društvu s ostalim poslanicima.[1] Osim toga, ne postoje ni činjenice o njegovome porijeklu, o vremenu i mjestu gdje je živio.

Po pitanju identiteta postoje mišljenja da je Zulkifl ustvari Hezekijel, a samim time i suvremenik El-Jese'a i da je bio njegov nasljednik.[1] Drugi autori o porijeklu Zulkifla navode da je on ustvari Ejjubov sin Bišr. S obzirom da se ne zna stvarni identitet postoji više mišljenja o mjestu i vremenu kada je živio.

Spominjanje u Kur'anu[uredi | uredi izvor]

Zulkifl se spominje na nekoliko mjesta u Kur'anu. U suri El-Enbija spominje se zajedno s drugim poslanicima Ismailom i Idrisom kada se kaže:

I spomeni Ismaila, i Idrisa, i Zulkifla, a svi su oni bili strpljivi. I uvedosmo ih u milost Našu, oni doista bijahu dobri.

– Kur'an, sura El-Enbija, 85. i 86. ajet[2]

Također u suri Sad Zulkifl se spominje u društvu čvrstih i dalekovidih Ibrahima i Ishaka i Jakuba kao i Ismaila i Ilijasa

I sjeti se robova naših, Ibrahima i Ishaka i Jakuba, sve u vjeri čvrstih i dalekovidih. Mi ih posebno obdarismo vrlinom jednom:da im je uvijek bio na umu onaj svijet; i oni su, zaista, u Nas od onih obdarenih dobrih ljudi. I sjeti se Ismaila i Eljese'a i ZuIkifla, svi su oni bili dobri. Ovo je lijep spomen!

– Kur'an, sura Sad, od 45. do 48. ajeta[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Kazivanje o Zulkiflu, alejhisselam, i Hezekijelu, alejhisselam". http://znaci.com/. Pristupljeno 8. 7. 2019. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
  2. ^ "Ibn Kesirov tefsir sure El-Enbija" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 8. 7. 2019. Pristupljeno 8. 7. 2019.
  3. ^ "Tefsir sure Sad od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 8. 7. 2019. Pristupljeno 8. 7. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]