Salih i kamila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Salih i kamila jest događaj o Poslaniku Salihu o kojem se kazuje u Kur'anu. O ovom događaju koji prestavlja svojevrsnu mudžizu poslanika Saliha, govori se na nekoliko mjesta u Kur'anu i jedan je od niza puočnih događaja.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Salih je kao poslanik poslan Semudu, narodu koji je živio na području današnje Palestine i Hidžaza na Arabijskom poluostrvu. Pripadnici naroda Semud su bili potomci naroda Ad, kojemu je takođe kao poslanik poslan Hud.[1] Naime, Semud je bio narod sa zavidnim civilizacijskim dostignućima. U području u kojem su živjeli gradili su palate u ravnicama dok su u brdima koja su ih okruživala klesali sebi kuće.[1]

Pa iako su mu date raznolike blagodati, kao i većini naroda o kojima se govori u Kur'anu, i narod Semud je bio nevjernički narod koji je zapao u mnogoboštva i idolopoklonstvo.

Događaj u Kur'anu[uredi | uredi izvor]

S obzirom na stanje u kojem se nalazio, Semudu je kao poslanik poslan Salih. Salih je prije poslanstva bio cijenjen u narodu[2] međutim kada je počeo sa pozivanjem u vjeru pripadnici njegovog naroda počeli su ga u laž utjerivati kao i mnoge druge Poslanike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ibn Kesirov tefsir sure El - A'raf" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 6. 8. 2021. Pristupljeno 13. 3. 2018.
  2. ^ "Ibn Kesirov tefsir sure Hud" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 9. 8. 2022. Pristupljeno 13. 3. 2018.