El-Kehf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة الكهف
El-Kehf
Pećina
Prva stranica sure El-Kehf
KlasifikacijaMekanska
Džuz15.
Red. br. u Kur'anu18.
Br. ajeta u suri110

Sura El-Kehf (arapski: سورة الكهف) 18. je sura Kur'ana. Ima 110. ajeta i spada u mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki).

U suri se spominju: poslanik Musa, Zul-Karnejn, Hidr i Jedžudž i Medžudž.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Stanovnici pećine i pas[uredi | uredi izvor]

Od 9. do 26. ajeta ove sure govori se o stanovnicima pećine, odnosno o nekoliko mladića, vjernika koji su se sklonili u pećinu u blizini svoga grada i tražili od svog Gospodara da im daruje milost i pruži smjernost u tom njihovom postupku. Zatim su uspavani i u pećini ostali punih 309 godina (lunarnih godina) iako su pomislili da su u pećini ostali tek dan ili dio dana. Prema ovom opisanom događaju sura je i dobila naziv.

U suri se eksplicitno ne navodi broj mladića već se kaže da ih je bilo nekoliko iako kršćani smatraju da ih je bilo sedam. S njima je bio i njihov pas, koji je ležao na ulazu u pećinu i također prespavao 309 godina.

I pomislio bi da su budni, ali oni su spavali; i Mi smo ih prevrtali sad na desnu sad na lijevu stranu, a pas njihov, opruženih prednjih šapa, na ulazu je ležao; da si ih vidio, od njih bi pobjegao i strah bi te uhvatio.

– Kur'an, sura El-Kehf, ajet 18.[1][2]

Oholi čovjek i vrtovi[uredi | uredi izvor]

Osim toga, od 32. do 44. ajeta se govori o dva čovjeka. Kada jedan od njih, kojem su dati vrtovi i njive koje su rađale plodovima, reče onom drugom:

Od tebe sam bogatiji i jačeg sam roda![3]

te ulazeći u svoju baštu sebi nanese nasilje i reče:

Ne mislim da će ovaj ikada propasti, i ne mislim da će smak svijeta ikada doći; a ako budem vraćen Gospodaru svome, sigurno ću nešto bolje od ovoga naći.[2][3]

Međutim, ovaj drugi ga prekori na njegovoj nezahvalnosti Allahu i uistinu propadoše njegovi plodovi i on se pođe kajati zbog svoje nezahvalnosti svome Gospodaru.

Hadisi o suri El-Kehf[uredi | uredi izvor]

Imam Ahmed bilježi od Ebu el-Derda'a, a on od Vjerovjesnika, koji kaže:

Ko nauči deset prvih ajeta iz poglavlja El-Kehf bit će sačuvan od Dedžala.[3]

Hadis bilježe Muslim, Ebu-Davud, En-Nesai i Tirmizi koji prenosi Katade. Imam Ahmed također bilježi od Ebu el-Derda'a, a on od Vjerovjesnika, da je rekao:

Ko bude učio deset posljednjih ajeta iz poglavlja El-Kehf bit će sačuvan od iskušenja Dedžala.[2][3]

Hadis također prenose i Muslim i Nesai od Katade.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir Ibn-Kesira sure El-Kehf" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 2. 7. 2022. Pristupljeno 7. 4. 2017.
  2. ^ a b c "Prijevod Kur'ana na bosanski jezik - Besim Korkut" (PDF). islamhouse.com. Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 7. 4. 2017.
  3. ^ a b c d "Ibn Kesir: Tefsir str. 797". scribd.com. Pristupljeno 7. 4. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]