El-Hadid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة الحديد
El-Hadid
Željezo
Prikaz prve stranice sure El-Hadid
KlasifikacijaMedinska
Džuz27.
Red. br. u Kur'anu57.
Br. ajeta u suri29
Br. riječi575
Br. slova2475

Sura El-Hadid (arapski: سورة الحديد; bos.: Željezo) jest 57. sura Kur'ana. Sadrži 29 ajeta, objavljena je u Medini i ubraja se u medinske sure.[1][2]

Jedna je od sura u kojima se spominju poslanici, i to četvorica od najodabranijih (ulul-'azm): Muhammed (indirektno spominjanje u 7, 8. i 28. ajetu), Nuh i Ibrahim (koji se eksplicitno spominju u 25. i 26. ajetu) i Isa (koji se spominje u 27. ajetu kao sin Merjeme i poslanik kome je dostavljen Indžil).

Nazvana je po željezu, koje se spominje u 25. ajetu: "...a gvožđe smo stvorili, u kojem je velika snaga i koje ljudima koristi..."

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U prvom dijelu sure (prvih šest ajeta) kazuje se o Allahovim osobinama i veličini, pri čemu se spominju i neka od njegovih imena kao što su: Silni, Mudri, Prvi, Posljednji, Vidljivi i Nevidljivi. Također se govori o stvaranju nebesa i Zemlje za šest dana, uzvisivanju nad Prijestoljem, gospodarenjem nad zemljom i smjenom dana i noći.

U drugom dijelu sure, kroz primjere nekih od poslanika obraća se ljudima te im obećava džennet ili džehennem, u zavisnosti od zasluga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ibn-Kesirov tefsir sure El-Hadid" (PDF). Pristupljeno 7. 11. 2017.[mrtav link]
  2. ^ "Kur'an (sura El-Hadid)". quran.com. Pristupljeno 7. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]