El-Gašije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
سورة الغاشية
El-Gašije
Teška nevolja
Sura88.pdf
Prikaz sure El-Gašije
Klasifikacija Mekanska
Džuz 30.
Red. br. u Kur'anu 88.
Br. ajeta u suri 26
Br. riječi 92
Br. slova 378

Sura El-Gašije (arapski: سورة الغاشية; bos.: Teška nevolja) je 88. sura svete islamske knjige Kur'ana. Ima 26 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Ovo je relativno kraća sura i nalazi se u drugoj polovici Kur'ana. Govori o Gašiji, jednom od naziva za Sudnji dan po čemu je sura i nazvana.

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!" "Da li je doprla do tebe vijest o Gašiji?" "Neka lica toga dana bit će potištena, premorena, napaćena, u vatri užarenoj pržena, sa vrela uzavrelog napajana, kada drugog jela osim trnja neće imati, koje neće ni ugojiti ni glad utoliti." Sura El-Gašije, 1. - 7. ajet[1]

U prvih sedam ajeta sure se opisuje položaj onih nesretnih na Sudnjem danu, dok se nasuprot njima, u sljedećih 9 ajeta opisuje ono što očekuje sretnije, koji će taj trenutak dočekati zadovoljni, pa se kaže:

"...neka lica toga dana bit će radosna, trudom svojim zadovoljna u Džennetu visokome u kome prazne besjede neće slušati!" "U njemu su izvor-vode koje teku, u njemu su divani uzdignuti, i pehari postavljeni, i jastuci poredani i ćilimi rašireni." Sura El-Gašije, 8. - 16. ajet[1]

Do kraja sure se navode primjeri Allahove moći stvaranja a Njegovom posljednjem poslaniku Muhammedu se naređuje opominjanje o onome što će uslijediti i neminovnosti polaganja završnog računa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Ibn Kesirov tefsir sure El-Gašije Pristupljeno 27.01.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]