El-Džasije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الجاثية
El-Džasije
Oni koji kleče
Prva stranica sure El-Džasije
KlasifikacijaMekanska
Red. br. u Kur'anu45.
Br. ajeta u suri37

Sura El-Džasije (arapski: الجاثية; bosanski: Oni koji kleče) jest 45. sura Kur'ana. Sadrži 37 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Jedna je od 29 sura koje počinju sa karakterističnim početkom, odnosno odvojenim harfovima. Šesta je od sedam kur'anskih sura (u rasponu od 40. do 46. sure) koje počinju sa karakterističnim znakom Ha-mim (ostale sure su: El-Mu'min, Fussilet, Eš-Šura, Ez-Zuhruf, Ed-Duhan i El-Ahkaf).[1][2]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Na početku sure (u prvih 5 ajeta se govori o dokazima stvaranja) pri čemu se u 2. ajetu navodi da: "Objavljivanje Knjige od Allaha je Silnog, Mudrog!"[3] a već u nastavku (sljedećih šest ajeta) govori se o nevjernicima i kazni koja ih očekuje zbog dokaza o koje su se oglušili. U kontekstu toga se spominje i džehennem kao i to da im ni imetak koji su stekli i druge zaštitnike uzeli neće biti od koristi.

U nastavku se spominju znaci Allahe blagodati prema ljudima (potčinjavanje mora i onoga što je na nebesima i Zemlji) a spominju se i Sinovi Islailovi kojima je također uputa u vidu Knjige poslana ali su se podvojili usljed neprijateljstva i međusobne zavisti.

U zadnjem dijelu sure (zadnjih osam ajeta) nasuprot obećanja za vjernike i milosti u koju će biti uvedeni, spominje se i kazna za nevjenike zbog stvari u koje su sumnjali iako su ima dokazi jasni dostavljeni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ha-Mi̇m başlangiçlari ve 19" [Početak Ha-Mim i 19]. mucizeler.com (jezik: turski). Arhivirano s originala, 16. 5. 2018. Pristupljeno 7. 8. 2018.
  2. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 7. 8. 2018.
  3. ^ "Ibn Kesirov tefsir Kur'ana na bosanski jezik" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 3. 12. 2020. Pristupljeno 7. 8. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]