El-Mutaffifin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
المطففين
El-Mutaffifin
Oni koji pri mjerenju zakidaju
Prikaz prve stranice sure El-Mutaffifin
KlasifikacijaMekanska
Džuz30.
Red. br. u Kur'anu83.
Br. ajeta u suri36

Sura El-Mutaffifin (arapski: المطففين; bosanski: Oni koji pri mjerenju zakidaju) jest 83. sura Kur'ana. Sastoji se od 36 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sura počinje Božijom opomenom onima koji pri obavljanju svojih svakodnevnih obaveza to ne rade na pravičan način, odnosno rade u svoju korist a na štetu drugih. Pri tome se isti opominju da će ponovo biti oživljeni na Sudnjem danu, što je jedna od češćih Božijih opomena narodima kojima su slani poslanici.

Teško onima koji pri mjerenju zakidaju"

"koji punu mjeru uzimaju kad od drugih kupuju",
"a kad drugima mjere na litar ili na kantar - zakidaju."
"Zar ne misle takvi da će oživljeni biti"
"na Dan veliki",

"na Dan kada će se ljudi Gospodaru svjetova dići!

– Kur'an, sura El-Mutaffifin, prvih 6 ajeta[1]

Naime, kroz Kur'an je poznato da je narod Medjena, kojem je poslan poslanik Šuajb osim po nevjerovanju i drumskom razbojništvu bio upravo poznat i po tome što su pri mjerenju zakidali. O tome se kazuje u nekoliko ajeta sure Hud.

Dalje se u suri spominju i termini Sidždžin i Illijjun kao dvije suprotnosti koje su zaslužili nevjernici, odnosno vjernici. Kaže se: Knjiga griješnika je ispisana. te da su oni u Sidždžinu koji se tumači kao najniži nivo džehennema. S druge strane, za čestite se kaže Knjiga čestitih je ispisana! i Knjiga čestitih je da su u Illijjunu. Termin Illijjun je izveden iz riječi visina odnosno uzvišenost i u suštoj je suprotnost od Sidždžina.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Tefsir sure El-Mutaffifin od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 7. 3. 2021. Pristupljeno 2. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]