Es-Sedžda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
السجدة
Es-Sedžda
Padanje ničice
Prikaz prve stranice sure Es-Sedžda
KlasifikacijaMekanska
Džuz21.
Red. br. u Kur'anu32.
Br. ajeta u suri30
Br. riječi584
Br. slova2581

Sura Es-Sedžda (arapski: السجدة; bos.: Padanje ničice) je 32. sura Kur'ana. Sadrži 30 ajeta i spada u mekanske sure, sure objavljene u Meki.[1][2] Sura je nazvana po sedždi, što čini jedan od namaskih ruknova namaza, muslimanske molitve.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ova sura, kao i još 28 drugih, počinje nekim od karakterističnih početaka, harfovima koji se ne prevode i koji po tefsirima Kur'ana predstavljaju nadnaravnost Kur'ana.[3] U slučaju sure Es-Sedžda to su harfovi, Elif-Lam-Mim i to je ovoj suri zajedničko sa još pet sura: El-Bekare, Ali Imran, El-Ankebut, Er-Rum i sura Lukman.[3]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon prva tri ajeta sure u kojima se kazuje o objavljivanju Knjige u koju nema sumnje, a kojima se negiraju tvrdnje onih koji su pokušali da Poslanika utjeraju u laž, u sljedeća tri ajeta se govori o stvaranju nebesa i Zemlje. O tome se kaže:

4. "Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne opomenete?

5. On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraća u Danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje.
6. To je Onaj Koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi."[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ibn Kesirov tefsir sure Es-Sedžda" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 16. 10. 2021. Pristupljeno 16. 11. 2017.
  2. ^ "Kur'an (sura Es-Sedžda)". quran.com. Pristupljeno 16. 11. 2017.
  3. ^ a b "Karakteristični počeci kur'anskih sura - mr. Ahmed Adilović" (PDF). Pristupljeno 16. 11. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]