Kaf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
ق
Kaf
Kaf
Prva stranica sure Kaf
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu50.
Br. ajeta u suri45

Sura Kaf (arapski: ق; bos.: Kaf) je 50. sura svete islamske knjige Kur'ana. Sadrži 45. ajeta i spada u medinske sure (sure koje su objavljene u Medini).

Jedna je od 29 sura koje počinju sa nekim od 14 različitih karakterističnih početaka.[1] U slučaju ove sure to je izraz Kaf', jedno od slova arapskog pisma po čemu je sura i nazvana. Prva je sura u dijelu Kur'ana sa kratkim surama.[2]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U suri se spominje narod Nuhov i Lutov kao i neki od naroda kojima su poslani poslanici kao što je narod Semud (Salihov narod), Ad kome je poslan Hud ili stanovnici Ejke (Šuajbov narod). Osim toga spominje se i narod Tubba kao i stanovnici Ressa i svima njima su poslani poslanici koje su u laž utjerivali pa su zaslužili Allahovu kaznu.[2]

Dalje se u suri spominju i neki od znakova Božijeg stvaranja i moći kao što je stvaranje nebesa i zemlje i onoga šte se nalazi između njih u svega 6 dana. Također se spominje i džennet i džehennem kao i čas ponovnog oživljenja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 10. 11. 2016.
  2. ^ a b "Tefsir sure Kaf od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 22. 2. 2021. Pristupljeno 6. 6. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]