El-Ma'ide

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
سورة المائدة
El-Ma'ide
Trpeza
Sura5.pdf
Prikaz prve stranice sure El-Ma'ide
Klasifikacija Medinska
Džuz 6. i 7.
Red. br. u Kur'anu 5.
Br. ajeta u suri 120
Br. sedždi-tilavet nema

Sura El-Ma'ide (arapski: سورة المائدة; bosanski: Trpeza) je peta sura Kur'ana sa 120 ajeta. Ubraja se u medinske sure (sure koje su objavljenje u Medini). Glavne teme ove sure su Poslanici Isa i Musa, njihova misija, kao i iskrivljivanje poruke sa kojom su došli, od strane Jevreja i Kršćana.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Ishrana[uredi | uredi izvor]

U prvom ajetu sure "Trpeza", se dozvoljava jedenje mesa životinja ali se naglašava "osim one koja će vam se navesti". Zatim se u drugom ajetu govori o vrijednostima hadždža. Nakon toga se objašnjava šta od hrane je zabranjeno, pa se navode: "krv, umrla životinja, svinjsko meso i meso životinja koje su ubijene "u nečije drugo ime a ne u ime Allaha". U daljem tekstu se dozvoljavaju "lijepa jela" i "jela onih kojima je data Knjiga prije vas" (Jevreji i Kršćani).

Sljedbenici knjige[uredi | uredi izvor]

"Megribski" ispis dijela 12 i 13 ajeta sure El-Ma'ide, 13 vijek

Od jedanaeste sure se spominju "Sinovi Israilovi" (Jevreji) i podsjećaju se na zavjet koji imaju sa Allahom, zatim u slijedećoj suri se navodi da je većina njih prekršila taj zavjet i da su radi toga kažnjeni. U četrnaestom ajetu se spominje i zavjet koji je uzet od Kršćana i da su oni također "izostavili dio onoga čime su opominjani" pa je zato Allah među njih ubacio neprijateljstvo.

Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!” Reci: “Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može.

– Kur'an, Sura El-Ma'ide, 17. ajet[1]

Kazivanja o Poslaniku Musau se navodi od 20. do 26. ajeta dok se u 82. i 83. ajetu spominju kršćanski monasi, i njihova ljubav prema istini pa se dalje u 83. ajetu kaže kako "Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: ”Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili. Zašto da ne vjerujemo u Allaha i u Istinu koja nam dolazi, kad jedva čekamo da i nas Gospodar naš uvede sa ljudima dobrim". Sura El-Mai'de je Kur'anska sura u kojoj se izričito zabranjuje kockanje i alkohol. Pa se u 91. ajetu kaže da :"Šejtan želi pomoću vina i kocke unese neprijateljstvo i mržnju među vama, i da vas odvrati od sjećanja na Allaha i obavljanja molitve."

Na samom kraju ove sure navodi se slučaj Isusovih apostola (Havarijuna) u kome su oni tražili od Isusa trpezu s neba, a zatim: "Isa, sin Merjemin, reče: "O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji!"[2]

Islamski Mufesiri navode da je po tom slučaju sura i dobila ime.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • "Kur'an časni" Čaušević, Pandža.
  • "Tefsir Ibn-Kesira"
  • "Povodi objave Kur'ana" Dr. Jusuf Ramić

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir sure El-Ma'ide od Ibn-Kesira". ummet.at. Pristupljeno 23. 9. 2016. 
  2. ^ (Kur'an, Trpeza, 114)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]