El-Ma'ide

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة المائدة
El-Ma'ide
Trpeza
Prikaz prve stranice sure El-Ma'ide
KlasifikacijaMedinska
Džuz6. i 7.
Red. br. u Kur'anu5.
Br. ajeta u suri120
Br. sedždi-tilavetnema

Sura El-Ma'ide (arapski: سورة المائدة; bosanski: Trpeza) jest peta sura u Kur'anu. Sadrži 120 ajeta i ubraja se u medinske sure. Glavne teme su poslanici Isa i Musa, njihova misija i iskrivljavanje poruke s kojom su došli, od Jevreja i kršćana.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Ishrana[uredi | uredi izvor]

U prvom ajetu dozvoljava se jedenje mesa životinja, ali se naglašava osim one koja će vam se navesti. Zatim se u drugom ajetu govori o vrijednostima hadža. Nakon toga se objašnjava šta je od hrane zabranjeno, pa se navode "krv, uginula životinja, svinjsko meso i meso životinja koje su ubijene u nečije drugo ime, a ne u ime Allaha". U daljnjem tekstu dozvoljavaju se "lijepa jela" i "jela onih kojima je data Knjiga prije vas" (Jevreji i kršćani).

Sljedbenici Knjige[uredi | uredi izvor]

"Magripski" ispis dijela 12. i 13. ajeta sure El-Ma'ide (13. stoljeće)

Od 11. ajeta spominju se "sinovi Israilovi" (Jevreji) i podsjećaju se na zavjet koji imaju s Allahom, zatim se u sljedećem ajetu navodi da je većina njih prekršila taj zavjet i da su zbog toga kažnjeni. U 14. ajetu spominje se i zavjet koji je uzet od kršćana i da su oni također "izostavili dio onoga čime su opominjani", pa je zato Allah među njih ubacio neprijateljstvo.

Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' Reci: 'Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?' Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće i Allah sve može.

– El-Ma'ide, 17. ajet[1]

Kazivanje o Musau navodi se od 20. do 26. ajeta, dok se u 82. i 83. ajetu spominju kršćanski monasi i njihova ljubav prema istini, pa se dalje u 83. ajetu kaže: "Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili. Zašto da ne vjerujemo u Allaha i u Istinu koja nam dolazi kad jedva čekamo da i nas Gospodar naš uvede sa ljudima dobrim?'" El-Ma'ide je sura u kojoj se izričito zabranjuju kockanje i alkohol. U 91. ajetu kaže se da "šejtan želi pomoću vina i kocke unijeti neprijateljstvo i mržnju među vama i odvratiti vas od sjećanja na Allaha i obavljanja molitve".

Na samom kraju navodi se slučaj Isaovih učenika, koji su od njega tražili trpezu s neba, gdje se kaže: "Isa, sin Merjemin, reče: 'O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji!'"[2]

Islamski mufesiri navode da je po tom slučaju sura i dobila ime.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Čaušević, Pandža, Kur'an časni
  • Tefsir Ibn-Kesira
  • Jusuf Ramić, Povodi objave Kur'ana

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir sure El-Ma'ide od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 11. 4. 2021. Pristupljeno 23. 9. 2016.
  2. ^ (El-Maide, 114. ajet.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]