El-Ma'ide

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة المائدة
El-Ma'ide
Trpeza
Sura5.pdf
Prikaz prve stranice sure El-Ma'ide
KlasifikacijaMedinska
Džuz6. i 7.
Red. br. u Kur'anu5.
Br. ajeta u suri120
Br. sedždi-tilavetnema

Sura El-Ma'ide (arapski: سورة المائدة; bosanski: Trpeza) je peta sura Kur'ana. Sadrži 120 ajeta i ubraja se u medinske sure (sure koje su objavljenje u Medini). Glavne teme ove sure su poslanici Isa i Musa, njihova misija, kao i tema iskrivljavanja poruke sa kojom su došli, od strane Jevreja i Kršćana.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Ishrana[uredi | uredi izvor]

U prvom ajetu ove sure, se dozvoljava jedenje mesa životinja ali se naglašava osim one koja će vam se navesti. Zatim se u drugom ajetu govori o vrijednostima hadždža. Nakon toga se objašnjava šta od hrane je zabranjeno, pa se navode: krv, umrla životinja, svinjsko meso i meso životinja koje su ubijene u nečije drugo ime a ne u ime Allaha. U daljem tekstu se dozvoljavaju "lijepa jela" i "jela onih kojima je data Knjiga prije vas" (Jevreji i Kršćani).

Sljedbenici knjige[uredi | uredi izvor]

"Megribski" ispis dijela 12 i 13 ajeta sure El-Ma'ide, 13 vijek

Od jedanaestog ajeta spominju se Sinovi Israilovi (Jevreji) i podsjećaju se na zavjet koji imaju sa Allahom, zatim se u slijedećem ajetu navodi da je većina njih prekršila taj zavjet i da su radi toga kažnjeni. U četrnaestom ajetu se spominje i zavjet koji je uzet od Kršćana i da su oni također izostavili dio onoga čime su opominjani pa je zato Allah među njih ubacio neprijateljstvo.

Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesih, sin Merjemin!” Reci: “Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može.

– Kur'an, Sura El-Ma'ide, 17. ajet[1]

Kazivanja o Poslaniku Musau se navodi od 20. do 26. ajeta dok se u 82. i 83. ajetu spominju kršćanski monasi, i njihova ljubav prema istini pa se dalje u 83. ajetu kaže kako Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: ”Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili. Zašto da ne vjerujemo u Allaha i u Istinu koja nam dolazi, kad jedva čekamo da i nas Gospodar naš uvede sa ljudima dobrim. Sura El-Mai'de je Kur'anska sura u kojoj se izričito zabranjuje kockanje i alkohol. Pa se u 91. ajetu kaže da :Šejtan želi pomoću vina i kocke unese neprijateljstvo i mržnju među vama, i da vas odvrati od sjećanja na Allaha i obavljanja molitve.

Na samom kraju sure navodi se slučaj Isaovih havarijuna koji su tražili od Isaa trpezu s neba gdje se laže: "Isa, sin Merjemin, reče: O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji![2]

Islamski mufesiri navode da je po tom slučaju sura i dobila ime.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • "Kur'an časni" Čaušević, Pandža.
  • "Tefsir Ibn-Kesira"
  • "Povodi objave Kur'ana" Dr. Jusuf Ramić

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir sure El-Ma'ide od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Pristupljeno 23. 9. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ (Kur'an, Trpeza, 114)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]