Eš-Šura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الشورى
Eš-Šura
Dogovaranje
Prikaz prve stranice sure Eš-Šura
KlasifikacijaMekanska
Red. br. u Kur'anu42.
Br. ajeta u suri53.

Sura Eš-Šura (arapski: الشورى; bosanski: Dogovaranje) jest 42. sura Kur'ana. Sastoji se od 53 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki. Sura u prvom redu govori o objavljivanju Kur'ana i o posljednjem poslaniku Muhammed čija je misija bila prenijeti Objavu čovječanstvu. Osim toga, u suri se kazuje i o drugim poslanicima: Nuhu, Ibrahimu, Musau i Isau koji su svi redom najodabraniji poslanici u islamu (Ulul-'azm). Također se govori i o znakovima koji upućuju na veličinu Stvoritelja kao što su stvaranje Nebesa, pojavi vjetra, potopa i sl. Jedna je od sura sa tzv. karakterističnim početkom koja započinje sa harfovima Ha-mim u prvom i Ajn-sin-kaf u drugom ajetu.[1]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Na početku sure govori se o objavljivanju Kur'ana:

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Ha-mim.
Ajn-sin-kaf.
Eto tako Allah Silni i Mudri objavljuje tebi, kao i onima prije tebe.
Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i On je Svevišnji, Veličanstveni!
Gotovo da se nebesa raspadnu jedan iznad drugih! A meleki veličaju i hvale Gospodara svoga i mole oprost za one koji su na Zemlji. Allah je, zaista, Taj Koji prašta i Koji je milostiv.
Allah motri na one koji, pored Njega, zaštitnike uzimaju, a ti nisi zadužen za njih.[2]

Ovim ajetima Stvoritelj se obraća Muhammedu u vezi sa Objavom koja je prije njega data, u vidu kitaba i suhufa, i drugim poslanicima. Također i u posljednja tri ajeta sure govori se o Objavi gdje se navode tri načina spuštanja objave:

  • putem jasnih osjećaje objave ili nadahnuća pri čemu nema nikakve dvojbe da je to Objava od Allaha,
  • objavom iza zastora (što je slučaj s Musaom) i
  • slanjem izaslanika (melek Džibril).[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 15. 10. 2018. line feed character u |title= na mjestu 23 (pomoć)
  2. ^ a b "Tefsir sure Eš-Šura od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 7. 3. 2021. Pristupljeno 15. 10. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]