El-Džumu'a

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة الجمعة
El-Džumu'a
Petak
Sura62.pdf
Prikaz sure El-Džumu'a
KlasifikacijaMedinska
Džuz28.
Red. br. u Kur'anu62.
Br. ajeta u suri11

Sura El-Džumu'a (arapski: سورة الجمعة; bos.: Petak) je 62. po redoslijedu sura svete islamske knjige Kur'ana. Sadrži 11 ajeta i objavljena je u Medini što znači da se ubraja u medinske sure.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Iz prijevoda naziva sure na bosanskom jeziku vidljivo je da se u suri govori o petku, za muslimane najodabranijem danu u sedmici. Pa ipak, o petku, tj. centralnom namazu petkom, džumi, se govori samo u dva pretposljednja ajeta sure. U prvom ajetu se spominje jedna od obaveza vjernika, tj. veličanje Gospodara, kao i neke od Njegovih osobina (Mudri, Silni, Vladar). U sljedećim ajetima se spominju i prijašnji narodi kojima su bili poslani Poslanici, između ostalih i Jevreji.

Kada se govori o džumi ističe se njena vrijednosti i prioritet u odnosu na jedno od glavnih zanimanja mekanskih Arapa, trgovinu.

O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjanju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate!" "A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.

– Sura El-Džumu'a, 9. i 10. ajet[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-Džumu'a Pristupljeno 21.03.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]