Idi na sadržaj

Es-Saff

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Es-Saff
Bojni red
Prva stranica sure Es-Saff
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu61.
Br. ajeta u suri14

Sura Es-Saff (arapski: الصف; bosanski: Bojni redovi) jest 61. sura Kur'ana. Sadrži 14 ajeta i ubraja se u medinske sure (sure koje su objavljene u Medini).

O suri[uredi | uredi izvor]

U hadisu od imama Ahmeda kaže se da su jedne prilike Muhammedovi ashabi raspravljali o tome ko će do njega otići i upitati ga o tome koja su djela najdraža Allahu. Međutim, niko od prisutnih nije ustao, ali im je Muhammed poslao nekog čovjeka pa su se oni okupili, a on im je proučio ovu suru u cjelosti.[1]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U prva četiri ajeta, u relativno kratkom dijelu sure, govori se o tri različite stvari. U prvom ajetu govori se o nekim Allahovim atributima (silni i mudri) kao i o tome da je On istinski Gospodar kojeg slavi i veliča sve na nebesima i Zemlji. Na taj ajet se nastavljaju ajeti kojima se vjernici opominju da ne govore o nečemu što nisu spremni učiniti. Postoji vjerodostojan hadis u kome se kaže da je Muhammed rekao sljedeće: "Tri su obilježja licemjera: kada obeća, iznevjeri; kada govori, laže; kada mu se nešto povjeri, pronevjeri."[1] te se ovi ajeti odnose upravo na tu osobinu ljudi. U četvrtom ajetu spominje se Allahov odnos prema onima koji staju u saff, a što je jedna od obaveza vjernika.

Allaha slavi (i veliča) ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!"

"O vjernici, zašto govorite ono što ne činite?"
"Veoma je prezreno kod Allaha da govorite ono što ne činite!"

"Allah voli one koji se na Njegovu putu bore u redovima kao da su zdanje (čvrsto) spojeno.

– Kur'an, sura Es-Saff, prva četiri ajeta[1]

U nastavku sure se spominju poslanici Musa, Isa i Muhammed (Ahmed), trojica od pet najodabranijih poslanika (Ulul-'azm). Prva dvojica poslanika spominju se u kontekstu poslanja narodima koji i pored dokaza nisu povjerovali dok Muhammeda, u Kur'anu nazvanog Ahmed, Isa najavljuje kao svog nasljednika po poslanstvu i kao radosnu vijest. Također, potvrđuje i objavu Tevrata s kojim je došao Musa. O tome se u šestom ajetu kaže:

A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći', i kad im je donio jasne dokaze, oni rekoše: 'Ovo je jasna vradžbina!'

– Kur'an, sura Es-Saff, 6. ajet[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Tefsir sure Es-Saff od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 29. 9. 2021. Pristupljeno 11. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]