El-Munafikun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
المنافقون
El-Munafikun
Licemjeri
Prikaz prve stranice sure El-Munafikun
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu63.
Br. ajeta u suri11

El-Munafikun (arapski: المنافقون; bosanski: Licemjeri) jest 63. sura u Kur'anu. Sastoji se od 11 ajeta i ubraja se u medinske sure.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U suri se uglavnom govori o licemjerima (el-munafikun), po čemu je i nazvana, kao i o njihovim osobinama. Poznato je da su posljednjem islamskom poslaniku Muhammedu dolazili pojedinci koji su se predstavljali kao muslimani, a zapravo su bili licemjeri. O takvima se u ovoj suri kaže:

1. Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: 'Mi tvrdimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!', i Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci."

2. "Oni su svoje zakletve štitom uzeli, pa od Allahova puta odvraćaju. Ružno je, doista, kako postupaju."
3. "To je zato što su vjernici bili, pa nevjernici postali, i onda su im srca zapečaćena, pa ne shvaćaju."

4. " Kad ih pogledaš, njihov te izgled ushićuje; a kad progovore, ti slušaš riječi njihove – međutim, oni su kao šuplji naslonjeni balvani, i misle da je svaki povik protiv njih. Oni su pravi neprijatelji, pa ih se pričuvaj! Allah ih ubio kuda se odmeću!"

– Kur'an, sura El-Munafikun, prva 4 ajeta[1]

O munaficima (što je jedna od karakteristika medinskih sura) govori se i u nastavku sure izuzev tri posljednja ajeta, kada se govori o vjernicima koji se opominju kako ih neke od najvrednijih stvari na dunjaluku (imetak i porodica) ne bi odvratile od vjerovanja. O tome se kaže:

O, vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, bit će izgubljeni."

"I od onoga čime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte prije nego nekom od vas smrt dođe, pa da onda rekne: 'Gospodaru moj, da me još samo kratko vrijeme zadržiš, pa da milostinju udjeljujem i da dobar budem!'"

"Allah sigurno neće ostaviti u životu nikoga kome smrtni čas njegov dođe; a Allah dobro zna ono što vi radite.

– El-Munafikun, posljednja tri ajeta[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Tefsir sure El-Munafikun od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 18. 9. 2020. Pristupljeno 3. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]