El-Murselat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
سورة المرسلات
El-Murselat
Poslani
Sura77.pdf
Prva stranica sure El-Murselat
Klasifikacija Mekanska
Džuz 29.
Red. br. u Kur'anu 77.
Br. ajeta u suri 50

Sura El-Murselat (arapski: سورة المرسلات) jest sedamdesetsedma sura svete islamske knjige Kur'ana. Ima 50. ajeta i ubraja se u mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki). U prijevoda na bosanski jezik sura nosi naziv Poslani.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Buharija u svom hadisu a kojeg bilježi od Ibn-Mes’uda, r.a., prenosi da je Muhammed s.a.w.s. objavu ove sure primio dok je sa ashabima boravio u pećini na Mini.[1] Sura započinje, Allahovom zakletvom kada se kune onima koji su poslani, misli se na meleke:

Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju pa kao vihor hite, i onih koji objavljuju pa razdvajaju, i Objavu dostavljaju, opravdanje ili opomenu sigurno će biti ono čime vam se prijeti!

– El-Muselat, 1.-7. ajet

U suri se dalje govori o Sudnjem danu i onima koji su dolazak tog dana poricali. Za njih je pripremljena kazna zbog svog nevjerovanja dok će vjernici biti nagrađeni:

Oni koji su se Allaha bojali bit će među izvorima, u gustim bašćama. I među voćem koje budu željeli. "Jedite i pijte, prijatno neka vam je! za ono što ste radili." Tako ćemo Mi one koji čine dobra djela nagraditi. Teško toga dana poricateljima! "Jedite i naslađujte se, ali zakratko! - vi ste zaista grješnici!" Teško toga dana poricateljima! Jer kad im se govorilo: "Budite prema Allahu ponizni!", oni to nisu htjeli biti. Teško toga dana poricateljima! Pa u koji će govor, ako ne u Kur’an, vjerovati?!

El-Muselat, 41.-50. ajet

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tefsir sure El-Murselat Pristupljeno 2.11.2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]