Sura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sura (ar. سورة) jeste jedno poglavlje u Kur'anu. Sure su podijeljene u ajete i ukupno ih je u Kur'anu 114. Njihov redoslijed u knjizi nije redoslijed po objavi, već po nalogu Muhammeda s. a. w. s, a njemu je takav redoslijed, kako se spominje u jednom hadisu, dostavio melek Džibril. Taj redoslijed ide otprilike po veličini, tako da duže sure dolaze na početku, a kraće na kraju Kur'ana.

Postoje tzv. medinske i mekanske sure, a postoje sure u kojima su izmiješani mekanski i medinski ajeti. Mekanskim surama nazivaju se sve one sure u kojima su svi ajeti objavljeni u Mekki (prije Hidžre), a medinskim sve one u kojima su svi ajeti objavljeni u Medini (poslije Hidžre).

29 od ukupno 114 sura započinje karakterističnim početkom, tj. odvojenim harfom ili harfovima. [1] Postoje različita mišljenja o značenju tih simboličnih početaka sure. Jedno o mišljenja pretpostavlja da se radi o nedostižnosti (i'džazu), tj. o nadnaravnosti Kur'ana.

Spisak sura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Karakteristični počeci kur’anskih sura". islamskazajednica.ba. Pristupljeno 10. 11. 2016. 


Allah-green.svg Nedovršeni članak Sura koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.