Sura

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sura (ar. سورة) jeste jedno poglavlje u Kur'anu. Sure su podijeljene u ajete, tj. stihove. Broj sura u Kur'anu je 114. Njihov redoslijed u knjizi nije redoslijed po objavi, već po nalogu Muhammeda s. a. w. s, a njemu je takav redoslijed, kako se spominje u jednom hadisu, dostavio melek Džibril. Taj redoslijed ide otprilike po veličini, tako da duže sure dolaze na početku, a kraće na kraju Kur'ana.

Postoje tzv. medinske i mekanske sure, a postoje sure u kojima su izmiješani mekanski i medinski ajeti. Mekanskim surama nazivaju se sve one sure u kojima su svi ajeti objavljeni u Mekki (prije Hidžre), a medinskim sve one u kojima su svi ajeti objavljeni u Medini (poslije Hidžre).

Spisak sura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Allah-green.svg Nedovršeni članak Sura koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.