Saba (sura)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة سبأ
Saba
Saba
Prva stranica sure Saba
KlasifikacijaMekanska
Džuz22.
Red. br. u Kur'anu34.
Br. ajeta u suri54
Br. riječi884
Br. slova3510

Sura Saba (arapski: سورة سبأ) je 34. sura svete muslimanske knjige Kur'ana. Sastoji se od 54 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki. U suri se između ostalog kazuje o poslanicima Davudu i Sulejman, kao i o Sabejcima, tj. njihovom kraljevstvu Saba, po čemu je sura i nazvana.[1][2]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U 10. i 11. ajetu se kazuje o poslaniku Davudu i blagosti koja mu je ukazana. Osim toga, u istom ajetu se spominje i mudžiza koja mu je data i po kojoj je poznat a to je da je bio u mogućnosti da gvožđe obrađuje golim rukama. O tome se kaže:

10. Mi smo Davudu Našu blagost ukazali: "O brda, ponavljajte zajedno s njim hvalu i vi ptice " - i omekšali smo mu gvožđe.
11. "Pravi široke pancire i odmjeri u vezivanju halki i činite dobro, jer Ja vidim šta radite vi".

– Kur'an, Sura Saba, 10. i 11. ajet[1]

U naredna dva ajeta se kazuje o poslaniku Sulejmanu, sinu Davudovu:

12. A Sulejmanu - vjetar, ujutro je prevaljivao rastojanje od mjesec dana, a navečer rastojanje od mjesec dana; i učinili smo da mu iz izvora rastopljen bakar teče i da džinovi, voljom njegova Gospodara, pred njim rade, a kad bi neki od njih otkazao poslušnost naređenju Našem, učinili bismo da ognjenu patnju osjeti.
13. Oni su mu izrađivali što god je htio: hramove i spomenike i zdjele kao čatrnje, i kotlove ne pokretne. "Radite i budite zahvalni, o čeljadi Davudova!" - A malo je zahvalnih među robovima Mojim.

– Kur'an, Sura Saba, 12. i 13. ajet[1]

Osim toga, u nastavku se govori o stanovnicima Sabe, kojima je blagodat ne Zemlji data, i vrtovi zdesna i slijeva, iz kojih su se hranili. Međutim, Sabeji su postali nezahvalni, usljed čega su kažnjeni vodenom bujicom koja im je blagorodne vrtove zamijenila vrtovima s gorkim plodovima.

U ostatku sure se govori o Sudnjem danu, Iblisu i onima koji su zavedeni i mušrici bili.

40. A na Dan kad ih sve sabere, pa meleke upita: "Zar su se ovi vama klanjali?",

41. oni će odgovoriti: "Uzvišen neka si, Ti si Gospodar naš, ne oni! Oni su se džinima pokoravali i većina njih je vjerovala u njih."

42. Toga Dana jedni drugima nećete moći ni koristiti ni nauditi, a Mi ćemo onima koji su prema sebi nasilje učinili reći: "Trpite patnju u Vatri koju ste poricali!"

– Kur'an, Sura Saba, 40. do 43. ajeta[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Tefsir Ibn-Kesira sure Saba" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 27. 11. 2022. Pristupljeno 21. 12. 2017.
  2. ^ "Kur'an (sura Saba)". quran.com. Pristupljeno 21. 12. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]