Idi na sadržaj

El-Feth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الفتح
El-Feth
Pobjeda
Prikaz prve stranice sure El-Feth
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu48.
Br. ajeta u suri29.

Sura El-Feth (arapski: الفتح; bosanski: Pobjeda) jest 48. sura Kur'ana. Sastoji se od 29 ajeta i ubraja se u medinske sure, sure objavljene u Medini.

Kontekst objave sure[uredi | uredi izvor]

Sura je objavljena u Medini, nakon sporazuma na Hudejbiji sklopljenog između muslimana i Kurejšija. U historiji islama ugovor je poznat po tome da su neki od muslimana, ashaba posljednjeg islamskog Poslanika Muhammeda, bili tužni zbog spomenutog sporazuma te su smatrali da su muslimani sklopili štetan ugovor. Između ostalog, muslimanima se ugovorom zabranjivala posjeta Mekki, osim tri dana u godini kao i obaveza vraćanja Kurejšijama svih onih koji napuste Mekku i pređu muslimanima u Medinu. Kurejšije, s druge strane nisu bili u obavezi da muslimanima vrate one koji su prebjegli iz Medine u Mekku.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon podijeljenih stavova vezanih za sporazum na Hudejbiji, objavljuje se ova sura kojom se Muhammedu i ashabima ugovor tretira kao velika pobjeda, imajući u vidu okolnosti u kojem je ugovor sklopljen i koristi koje iz njega, dugoročno gledajući proizilaze. Upravo na osnovu ove poruke sura je i nazvana Pobjeda.

O tome se u prva tri ajeta kaže:

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!" "Mi ćemo ti dati da pobijediš pobjedom jasnom"

"da bi ti Allah ranije i kasnije grijehe oprostio, da bi blagodat Svoju tebi potpunom učinio, da bi te na pravi put uputio"

"i da bi te Allah snažnom pomoći pomogao."

– Sura El-Feth, prva tri ajeta[1]

Sura u hadisima[uredi | uredi izvor]

Sura je objavljena poslije postizanja ugovora na Hudejbiji pa se prenosi od Ibn-Mes’uda da je Muhammed rekao: Vi smatrate da se pod pobjedom podrazumijeva pobjedonosni ulazak u Mekku, a ja držim da je pobjeda Ugovor na Hudejbijji.[1] Imam Ahmed prenosi od Enesa ibn Malika da je Muhammed nakon objave rekao: Ove noći mi je objavljen ajet koji mi je draži od svega na svijetu, pa su mu ashabi poželjeli sreću povodom toga i izrazili znatiželju šta će biti s njima pa je malo poslije objavljeno sljedeće: da bi vjernike i vjernice uveo u dženetske bašče, kroz koje će rijeke teći, do riječi ...veliki uspjeh učiniti. što predstavlja kraj petog ajeta iste sure. Ovaj hadis prenose El-Buhari i Muslim.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Tefsir sure El-Feth od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 4. 12. 2021. Pristupljeno 8. 10. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]