El-'Adijat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
El-'Adijat
سورة العاديات
Example alt text
Prikaz sure El-'Adijat
Klasifikacija Mekanska
Značenje naziva sure Oni koji jure
Džuz 30.
Redni broj u Kur'anu 100.
Statistike
Broj ajeta u suri 11
Broj riječi 40
Broj slova 164

Sura El-'Adijat (arapski: سورة العاديات; bos.: Oni koji jure) je 100. sura svete islamske knjige Kur'ana. Sadrži 11 ajeta i objavljena je u Mekki što znači da se ubraja u mekanske sure.

Period objave[uredi | uredi izvor]

Sura El-'Adijat je jedna od onih 12 sura za koje se pouzdano ne može utvrditi gdje i kada je objavljena ali preovladava mišljenje da je objavljena u Mekki te se stoga zvanično i ubraja u mekanske sure.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Jedna je od kraćih sura što ukazuje i njen položaj u Kur'anu. Pod terminom Oni koji jure, prema kojem se sura i naziva, misli se na konje iako postoje i drugačija mišljenja. Prijevod sure na bosanski jezik dat je u nastanku:

"Tako mi onih koji dahćući jure", "pa varnice vrcaju" "i zorom napadaju" "i dižu tada prašinu" "pa u njoj u gomilu upadaju", "čovjek je, zaista, Gospodaru svome nezahvalan", "i sam je on, doista, svjedok toga", "i on je, zbilja za bogatstvom pohlepan." "A zar on ne zna da će, kada budu oživljeni oni koji su u grobovima" "i kada iziđe na vidjelo ono što je u srcima", "Gospodar njihov toga Dana sigurno sve znati o njima."

– Sura El-'Adijat (svih 11 ajeta)[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-'Adijat Pristupljeno 08.03.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]