El-Mu'min

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
غافر
El-Mu'min
Vjernik
Prva stranica sure El-Mu'min
KlasifikacijaMekanska
Red. br. u Kur'anu40.
Br. ajeta u suri85

Sura El-Mu'min (arapski: غافر) jest 40. sura Kur'ana.Sastoji se od 85 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

U suri se spominju dvojica od pet Ulul-'azm poslanika: Nuh i Musa.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Jedna je od 29 sura koje počinju sa karakterističnim početkom, odnosno odvojenim harfovima. Predvodi grupu od sedam kur’anskih sura u nizu (u rasponu od 40. do 46. sure) koje počinju sa karakterističnim znakom Ha-mim (ostale sure su: Fussilet, Eš-Šura, Ez-Zuhruf, Ed-Duhan, El-Džasije i El-Ahkaf).[1][2]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon karakterističnog početka, sura govori o Knjizi koja se objavljuje i njenim ajetima o kojima pojedini raspravljaju. Tema u kojoj narodi kojima je poslan poslanik i objava traže od poslanika dodatne dokaze i raspravljaju o Objavi je česta kur'anska tema i uglavnom se veže uz neke od poslanika. U slučaju ove sure kao takav primjer navodi se Nuhov narod. U nastavku se govori o melecima koji drže Arš i koji Gospodara slave, kafirima koji će tek kada ih zaslužena kazna stigne povjerovati ali za njih će biti kasno i završiti će u džehennemu. Od 15. do 22. ajeta govori se o uzvišenosti Gospodara, o Bliskom danu (Jevmul-Azife) što je jedan od naziva za Sudnji dan, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti. Obraćajući se posljednjem Poslaniku, kazuje se i o Musi koji je od naroda kojemu je poslan također smatran lažnim. U nastavku dio sure kazuje o događaju između Musaa i faraona i faraonovom konačnom porazu kada će biti uvedeni u patnju najtežu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ha-Mim - početak sura". mucizeler.com (na turskom). Arhivirano s originala, 16. 5. 2018. Pristupljeno 20. 11. 2018.
  2. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 20. 11. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]