El-Mudžadela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة المجادلة
El-Mudžadela
Rasprava
Prikaz prve stranice sure El-Mudžadela
KlasifikacijaMedinska
Džuz28.
Red. br. u Kur'anu58.
Br. ajeta u suri22
Br. riječi475
Br. slova1991

El-Mudžadela (arapski: سورة المجادلة; bos.: Rasprava) jest 58. sura Kur'ana. Sastoji se od 22 ajeta i spada u medinske sure.

Karakteristike i sadržaj[uredi | uredi izvor]

Budući da je medinska, sura je jezgrovitija, s jasnijim i dužima ajetima te se stoga, iako ima 22 ajeta, ne ubraja u kraće sure.

Sura govori o raspravi i jednom događaju. Naime, poslaniku Muhammedu došla je jedna žena s namjerom da se požali na svog supruga.[1] Poslanik ju je saslušao, pa su mu objavljeni prvi ajeti ove sure.[1] U suri se govori o obavezama koje suprug mora ispoštovati kada se dese stvari kao u spomenutom slučaju te je i to jedna od karakteristika medinskih sura, u kojima se decidno opisuju šerijatska prava za mnoga područja ljudskog djelovanja.

Prva četiri ajeta jesu:

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

  1. Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala, a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi.
  2. Oni od vas koji ženama svojim reknu da im više nisu dopuštene, kao što im nisu dopuštene majke njihove, a one nisu majke njihove, majke njihove su samo one koje su ih rodile, oni, zaista, govore ružne riječi i neistinu – a Allah sigurno briše grijehe i prašta.
  3. Oni koji ženama svojim reknu da im nisu dopuštene, kao što im nisu dopuštene majke njihove, a onda odluče da s njima nastave živjeti, dužni su, prije nego što jedni drugo dodirnu, jednog roba ropstva osloboditi. To vam se naređuje – a Allah dobro zna šta vi radite.
  4. Onaj koji ne nađe dužan je dva mjeseca postiti uzastopce prije nego jedno drugo dodirnu. A onaj ko ne može dužan je šezdeset siromaha nahraniti, zato da biste potvrdili da u Allaha i Poslanika Njegova vjerujete – to su Allahovi propisi. A nevjernike čeka kazna bolna."[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Tefsir sure El-Mudžadela od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 27. 8. 2021. Pristupljeno 31. 8. 2016.
  2. ^ Tefsir sure El-Mudžadela od Ibn-Kesira, prva četiri ajeta

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]