El-Mudžadela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة المجادلة
El-Mudžadela
Rasprava
Sura58.pdf
Prikaz prve stranice sure El-Mudžadela
KlasifikacijaMedinska
Džuz28.
Red. br. u Kur'anu58.
Br. ajeta u suri22
Br. riječi475
Br. slova1991

Sura El-Mudžadela (arapski: سورة المجادلة; bos.: Rasprava) je 58. sura svete islamske knjige Kur'ana. Sastoji se od 22 ajeta i spada u medinske sure, sure objavljene u Medini.

Karakteristike i sadržaj[uredi | uredi izvor]

S obzirom da je medinska, sura je jezgrovitija, sa jasnijim i dužima ajetima te stoga, iako ima 22 ajeta, ne ubraja se u kraće sure.

Kako i sam prijevod sure na bosanski jezik govori, radi se suri koja govori o raspravi i događaju koji se desio. Naime, jedne prilike je poslaniku Muhammedu došla jedna žena sa namjerom da se požali na svog supruga.[1] Poslanik ju je saslušao pa su mu objavljeni prvi ajeti ove sure.[1] U suri se govori o obavezama koje suprug mora ispoštovati kada se dese stvari kao u spomenutom slučaju, te je i to jedna od karakteristika medinskih sura u kojima se na decidan način opisuju šerijatska prava za mnoge oblasti ljudskog djelovanja.

Prva četiri ajeta sure su:

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

  1. "Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala, a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi."
  2. "Oni od vas koji ženama svojim reknu da im više nisu dopuštene, kao što im nisu dopuštene majke njihove, a one nisu majke njihove, majke njihove su samo one koje su ih rodile, oni, zaista, govore ružne riječi i neistinu - a Allah sigurno briše grijehe i prašta."
  3. "Oni koji ženama svojim reknu da im nisu dopuštene, kao što im nisu dopuštene majke njihove, a onda odluče da s njima nastave živjeti, dužni su, prije nego što jedni drugo dodirnu, jednog roba ropstva osloboditi. To vam se naređuje - a Allah dobro zna šta vi radite.
  4. "Onaj koji ne nađe, dužan je dva mjeseca postiti uzastopce prije nego jedno drugo dodirnu. A onaj ko ne može, dužan je šezdeset siromaha nahraniti, zato da biste potvrdili da u Allaha i Poslanika Njegova vjerujete - to su Allahovi propisi. A nevjernike čeka kazna bolna."[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Tefsir sure El-Mudžadela od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Pristupljeno 31. 8. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Tefsir sure El-Mudžadela od Ibn-Kesira, prva 4 ajeta

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]