Merjem (sura)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة مريم
Merjem
Prva stranica sure Merjem
KlasifikacijaMekanska
Džuz16.
Red. br. u Kur'anu19.
Br. ajeta u suri98
Br. riječi972
Br. slova3835

Sura Merjem (arapski: سورة مريم) je 19. sura svete muslimanske knjige Kur'ana. Sadrži 98 ajeta i spada u mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki).

Sura je nazvana po Merjemi majci pretposljednjeg poslanika Isaa.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sura počinje Bismilom i riječima: Kaf Ha Ya 'Ayn Sad. U prvom dijelu, od 2. do 40. ajeta se govori o poslaniku Zekerijjau i njegovoj molbi Gospodaru da mu podari sina pošto mu je žana bila nerotkinja. Allah uslišava njegovu molbu i obavještava ga da će dobiti sina koji će se zvati Jahja. Dalje se govori o poslaniku Jahji i njegovoj mudrosti još dok je dječak bio i nježnosti, čednosti i čestitosti.[1]

Od 16. do 35. ajeta se govori o Merjemi i njenom sinu Isau. Nakon rođenja Isaa, Merjem se našla pod kritikama međutim mudžizom kojom je darovan, Isa još u bešici progovori:

Ja sam Allahov rob, ono reče, meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!

(Sura Merjem, 30-33. ajet)

U drugom dijelu sure, od 41. do 65. ajeta govori se o poslaniku Ibrahimu i njegovom nastojanju da odvrati svoga oca od nevjerovanja. Nakon što ne uspijeva u tome Ibrahim odlazi od svog naroda a Allah mu daruje sinove Ismaila i Ishaka i obojicu ih učini vjerovjesnicima.

U trećem dijelu, od 66. do 98. ajeta, govori se o ponovnom proživljenju i sudnjem danu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]