Idi na sadržaj

Jahja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jahja

يحيى
ReligijaIslam
RoditeljiZekerijja

Jahja (arapski: يحيى) jest poslanik u islamu, jedan od posljednih (prije Isaa i Muhammeda) i sin Zekerijje, također poslanika.

Jahja u Kur'anu

[uredi | uredi izvor]

Jahja je bio savremenik Isaa i njegov rođak. Nakon što mu je otac Zekerijja ostario i pobojao se da će ostati bez potomka i brinući se za stanje naroda kojem pripada, zamolio je Gospodara da mu podari sina koji će naslijediti njega i Jakubovu porodicu. O tome se u Kur'anu, u suri "Merjem", kaže:

Kaf-Ha-Ja-Ajn-Sad.

Ovo je Kazivanje o milosti Gospodara tvoga prema robu Njegovu Zekerijjau
kad je on Gospodara svoga tiho zovnuo,
i rekao: "Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osjedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.
Bojim se rođaka mojih po krvi poslije mene, a žena mi je nerotkinja, zato mi pokloni od Sebe sina,
da naslijedi mene i porodicu Jakubovu, i učini, Gospodaru moj, da budeš njime zadovoljan.

Kur'an, sura Merjem, prvih 6 ajeta[1]

O istom događaju se kazuje i u suri El-Enbija (ajeti 89. i 90).

U nastavku iste sure obznanjuje mu se radosna vijest o rođenju sina na što Zekerijja upita: Gospodaru moj, reče on, kako ću imati sina kad mi je žena nerotkinja, a već sam duboku starost doživio? Eto tako", reče. Gospodar tvoj je rekao: "To je meni lahko, i tebe sam ranije stvorio, a nisi ništa bio.

Dalje se govori o rođenju Jahje i nekim njegovim osobinama: O Jahja, prihvati Knjigu odlučno!" - a dadosmo mu mudrost još dok je dječak bio, i nježnost i čednost, i bogobojazan je bio, i roditeljima svojim bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan. I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na dan kada je umro i na dan kada bude iz mrtvih ustao!

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Literatura

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Ibn Kesirov tefsir sure Merjem" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 18. 5. 2021. Pristupljeno 7. 8. 2019.